Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon povlačenja pojedinih Kinder proizvoda oglasila se Agencija za sigurnost hrane BiH

Preuzmite sliku

Nakon što je Ferrero d.o.o. Zagreb zbog mjera predostrožnosti pokrenuo dobrovoljni opoziv određenih serija Kinder proizvoda s tržišta BiH, iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu kako su u toku aktivnosti nadležnih tijela u BiH, kao i u drugim zemljama u Evropi.

Aktivnosti se, kako kažu provode u vezi opoziva proizvoda te da u posljednje vrijeme nisu zabilježena češća povlačenja proizvoda s polica u odnosu na raniji period.

“Prema informacijama koje su dostupne Agenciji za sigurnost hrane BiH, nema značajnijeg odstupanja u pogledu broja povlačenja hrane s tržišta u odnosu na višegodišnji prosjek”, kažu.

Spomenuli su i da Agencija svakodnevno, sukladno svojim nadležnostima, provodi aktivnosti na unaprjeđenju sistema službenih kontrola hrane, a trenutno je u fazi provedbe IPA Twinning projekt Podrška EU izgradnji kapaciteta i postupnom usklađivanju u sektoru sigurnosti hrane u BiH s pravnom stečevinom Unije koji se financira sredstvima EU u iznosu od 1,5 miliona eura.

Vezano za to ko je odgovoran za sigurnost nekog proizvoda, iz Agencije navode kako za svaku štetu oštećenja zdravlja ljudi zbog upotrebe zdravstveno neispravne hrane odgovaraju subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade, distribucije i prodaje.

Podsjećamo, s tržišta BiH prije desetak dana povučene su određene serije proizvoda ‘Kinder Schokobonsa‘ s rokom trajanja u ovoj godini.

Inače, do 8. aprila 2022. godine, u osam zemalja Evropske unije (Belgija, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska), Norveškoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je ukupno 150 potvrđenih i vjerojatnih slučajeva monofazne Salmonella Typhimurium.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje