Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 24 godine prvi bajram-namaz u Carevoj džamiji u Foči: Hutba posvećena miru (FOTO)

Preuzmite sliku

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog održana je u Carevoj džamiji u Foči. Nekoliko stotina vjernika prisustvovalo je prvom namazu u ovom objektu nakon njegove obnove.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, javlja Anadolu Agency (AA).

„Ono što smo danas pokušali kazati u Foči, u Carevoj džamiji, u jednom doista predivnom ambijentu prepunom duhovnosti, jeste da nam je svima potrebno da se pozabavimo izgradnjom u sebi samima mirnoće. Mira, koji nam je svima tako potreban. Ne govorimo o floskulama već da mi kao ljudi sa sobom uradimo toliko da sa sobom budemo na miru, a kad to izgradi svako od nas kao čovjek, kao jedinka, Božije stvorenje, u konačnici – bez obzira ko smo, šta smo, onda će biti prilike da taj unutrašnji mir prenesemo na okolinu, u društvo u kome živimo. Kad budemo imali toliki broj pojedinaca koji će to uspjeti izgraditi onda ćemo vjerovatno imati mirniji zrak u ovoj zemlji i dalje. Mir nema nikakvu alternativu ni u nama samima, čak i da sami živimo na svijetu“,  rekao je muftija Pitić.

Onaj ko je miran sa sobom miran je i sa Bogom i sa svim ljudima i niko od njega neće biti bihuzur ni na koji način, dodao je Pitić, naglasivši kako nije slučajnost da je prva hutba u Carevoj džamiji u Foči nakon 24 godine od njenog rušenja, posvećena miru među ljudima.

„To je nešto što je kontinuitet u našim odnosima sa samima sobom. Lahko je drugim ljudima držati lekcije i govore kako bi trebali i šta bi trebali, ali najteže je to kazati samom sebi, izgraditi i potvrditi kod samog sebe. Kad to uradimo sa sobom i svojom dušom onda će to okolo biti puno lakše i ugodnije za živjeti, raditi i privređivati. Bojim se da nam ovoliko nemira u nama samima neće pomoći da izgradimo ovu zemlju onakvu kakvu želimo i nadam se, ako Bog da, da će biti toliko pozitivne energije u nama da to jednom prelomimo i kažemo da nam svima treba unutrašnji mir pa da pokušamo to proširiti na svoje okruženje, na ljude s kojima živimo i da nam svima bude bolje“ – poručio je Pitić.

Nakon bajram-namaza u Carevoj džamiji vjernici su razmijenili čestitke i najljepše bajramske želje, a u haremu džamije su se počastili bajramskom baklavom, kahvom i sokovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,