Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveći energetski potencijal za BiH: Od danas zvanično započinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (FOTO+VIDEO)

Preuzmite sliku

Od danas i zvanično započinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, potvrdio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.

Vrijednost pripremnih radova koje će izvoditi isključivo bosanskohercegovački investitori je 17, 9 miliona KM bez PDV-a, a izgradnja Bloka 7 je investicija od skoro dvije milijarde maraka koju će voditi kineske kompanije.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH kaže da će izgradnja Bloka 7 biti najveći ekonomski pokretač u BiH.

– Ovo je najveći energetski potencijal za Bosnu i Hercegovinu od 1988. godine kada je u kakanjskoj termoleketrani izgrađen posljednji termoenergetski blok. Prije nekoliko sati izvođači su i zvanično uvedeni u posao. Očekujemo da se u narednih 12 mjeseci radi intenzivna priprema – istaknuo je Salkić.

Već 2025. godine Blok 7 trebao bi biti energetski objekat koji će biti stavljen u funkciju energetskog sistema u BiH.

– Ovdje će biti izražena značajna smanjena potrošnja uglja. Sve je urađeno prema ekološkim standardima i regulativama EU. Blok 7 će očuvati prije svega postojeća radna mjesta, a dovest će do novih zapošljavanja. – istaknuo je Salkić.

Ranije se govorilo da bi mnogo isplatnije investicije bile izgradnja manjih blokova umjesto Bloka 7 TE Tuzla. Senada Salkić ističe da takvi blokovi ne bi mogli postići energetsku niti ekološku efikasnost.

– Danas se u Evropi grade blokovi 600+ megavata. Budući da i mi imamo energetsku potrebu odlučili smo se za izgradnju ovakvog bloka čiji je kapacitet 450 mv i studija izvodivosti je pokazala da je to optimalna vrijednost dok manji blokovi ne bi mogli zadovoljiti ekološke performanse proizvodnje – kaže Salkić.

Na izgradnju Bloka 7 čeka se već godinama, a s njegovom izgradnjom nije se prije svih složila Energetska zajednica koja nije htjela dati garanciju za kredit od 614 miliona eura za izgradnju Bloka 7. Međutim, ukoliko se ne počne s izgradnjom tog bloka postoji mogućnost da BiH ostane bez vlastite električne energije.

Zaustavljanje projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla donijelo bi brojne posljedice za termoenergetski sektor u BiH, ali i za ekologiju.

Gradnja bloka 7 trebala bi, prema novim naznakama, započeti 2022. godine umjesto pretprošle 2017.godine. Zaustavljanje njegove gradnje nije dobro ni za Elektroprivredu BiH, a energetski sektor bez Bloka 7 bio botpuno ugrožen.

Blok 7 je onaj koji će u budućnosti zamijeniti blokove 3, 4 i 5 i već ugašene blokove 1 i 2. Postojeći blokovi svakako moraju biti ugašeni do 2023. godine.

Vrlo teško bi bilo sačuvati i radna mjesta u industriji uglja, koja je, veoma razvijena u Tuzlanskom kantonu. U Tuzli se proizvodi jedna polovica energetskih potreba za BiH, a također energija odavde se i izvozi. (Fena | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje