Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik Srebrenice: Referendum je nelegalan, komisija je imenovana van institucija opštine

Preuzmite sliku

Načelik opštine Srebrenica koja pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Ćamil Duraković izjavio je kako je referendum koji vlasti tog entiteta provode u Srebrenici nelegalan, javlja Anadolu Agency. 

Stanovnici opštine Srebrenica od sedam sati jutros izjašnjavaju se na 16 referendumskih glasačkih mjesta u okviru referenduma u 9. januaru kao Danu Republike Srpske, entitetskom prazniku koji je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, a nakon toga odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje te odluke i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma. Vlasti RS-a, uprkos odlukama najviše sudske instance u BiH, nisu odustale od organizovanja i provođenja referenduma.

„Jedino mjesto gdje je referendum nelegalan je u Srebrenici, tako bi trebalo biti širom ovog entiteta, jer je ovdje komisija imenovana van Zakona o referendumu i van institucija opštine. Ko su ti ljudi, članovi komisije? Ja zaista ne znam. Ne znam ni gdje su mjesta za glasanje, tako da je ovo kao i svaki drugi dan u Srebrenici. Generalno, ovaj referendum je obezvrijeđen do te mjere da je to neka anketa koja za cilj ima da se potroši 1,4 miliona maraka iz budžeta ovog entiteta“, kazao je Duraković.

On je napomenuo da će referendum za građane imati veoma negativne posljedice i da donosi samo više političkih tenzija.

„S druge strane, pomalo postaje i smiješno da ljudi koji bi trebali usmjeravati i građane i politiku i ovu zemlju u jednom pozitivnijem i boljem smjeru, očito rade za sebe i svoje pozicije i usmjeravaju nas nazad. U svakom slučaju, nema niko potrebe da se plaši bilo čega, a ja sad odoh da se družim s ljudima i da pijem kafu“, zaključio je načelnik opštine Srebrenica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje