Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Vijećnici u Sarajevu osvanula poruka u čast Jovanu Divjaku

Preuzmite sliku

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, preminuo je na današnji dan 2021. godine.

U njegovu čast, na sarajevskoj Vijećnici večeras je osvanula poruka “Dragi Jovo, hvala ti za sve”. Pored te poruke, na vijećnici je i grb Republike Bosne i Hercegovine.

O ovome se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Prije dvije godine napustio nas je general Jovan Divjak, simbol herojske odbrane voljenog nam grada, simbol duhovnog otpora, prkosa, ali i ljubavi, mira, zajedništva, snage.

Sarajevo te ne zaboravlja generale! U časnu obavezu svima nama ostavio si da pratimo tvoj put. Počivaj u miru”, napisala je Karić na Facebooku.

Jovan Divjak je bio i sinonim za multietičnost, ne samo naše domovine, već i Armije RBiH. Mnogi će reći da je bio trn u oku četnicima i agresorima.

I danas u ušima bh. građana odzvanja rečenica po kojoj, između ostalog, pamtimo generala Divjaka – “ne pucaj”.

Podsjetimo, tog 3. maja 1992. godine konvoj vojnika JNA je napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamjenu za puštanje na slobodu predsjednika BiH Alije Izetbegovića, kojeg je dan ranije zarobila JNA. Prilikom prolaska kroz Dobrovoljačku ulicu konvoj je napadnut, i tada je poginulo šest ljudi iz konvoja.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da je kolona JNA bila legitimni vojni cilj, a sudovi u Londonu i Beču ustanovili su da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da je u Dobrovoljačkoj 3. maja data naredba za otvaranje vatre na kolonu JNA, te su oslobodili odgovornosti bivše vojno-političke zvaničnike BiH Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,