Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Opštim izborima u BiH više od 50.000 posmatrača

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija (CIK( BiH očekuje da će ovogodišnje opšte izbore u nedjelju, 7. oktobra pratiti više od 50.000 akreditovanih posmatrača.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić rekla je Srni da Komisija akredituje posmatrače političkih subjekata za posmatranje rada Centralne komisije i Glavnog centra za brojanje. te posmatrače udruženja građana i međunarodne posmatrače, dok opštinske izborne komisije akredituju posmatrače poličkih subjekata za posmatranje rada opštinskih komisija i biračkih odbora.

Pirićeva je precizirala da je CIK do sada akreditovao ukupno 2.919 posmatrača i istakla da taj broj nije konačan.

“Rok za podnošenje zahtjeva za političke subjekte i udruženja građana istekao je 22. septembra, a međunarodni mogu podnijeti zahtjev sve do dana izbora”, navela je Pirićeva.

Među do sada akreditovanim posmatračima su i 94 posmatrača iz deset političkih stranaka, te 2.339 posmatrača iz šest udruženja građana, pri čemu su najbrojniji Forum građana Tuzla sa 705 i Centri civilnih inicijativa sa 576 posmatrača.

Akreditovano je i 405 posmatrača udruženja Perpetuum mobile, a dozvolu CIK-a za praćenje izbora dobilo je i 369 posmatrača udruženja “Munja”, 242 posmatrača udruženja Demokratija-organizovanje-napredak, te 42 iz Udruženja žena “Glasinac” Sokolac.

CIK je do sada akreditovao i 486 međunarodnih posmatrača među kojima su najbrojniji posmatrači OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava 242.

Slijedi Ambasada SAD u Sarajevu sa 110 posmatrača, a 45 posmatrača akreditovala je i Delegacija EU u Sarajevu.

Svoje posmatrače na izborima 7. oktobra imaće, među do sada prijavljenih 25 međunarodnih subjekata, i ambasade Njemačke, Bugarske, Italije, Španije i Švedske u BiH, te državne izborne komisije Rusije, Hrvatske i Koreje. (SRNA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,