Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na liječenju zadržano 13 osoba nakon požara u migrantskom centru

Preuzmite sliku

U jutrošnjem požaru u Privremenom migrantskom centru “Miral” u Velikoj Kladuši povrijeđeno je 29 osoba, od kojih je 13 zadržano na liječenju u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Trenutno nema životno ugroženih pacijenata, a kod većine hospitaliziranih konstatirane su povrede lokomotornornog sistema, odnosno frakture, dok su tri osobe smještene u Odjel za hirurgiju zbog opekotina.

“Mi smo jutros primili 19 pacijenata, od kojih je 13 zadržano na liječenju. Devet pacijenata je primljeno zbog povreda lokomotornog sistema i kralježnice, tri pacijenta zbog opekotina i jedan radi saniranja povrede grudnog koša. U ovom momentu niko nije životno ugrožen”, rekao je doktor Dino Džaferović iz Centra urgentne medicine Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Medicinska pomoć ostalim povrijeđenim licima pružena je u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, a najveći broj povreda nastupio je prilikom bježanja od požara i iskakanja kroz prozor smještenih u ovom privremenom centru.

Koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Unsko-sanski kanton Vladimir Mitkoski potvrdio je kako je u trenutku izbijanja požara u objektu Mirala boravilo 247 migranata i izbjeglica, te da će za njih već danas biti osposobljen boravišni prostor i kreveti za spavanje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) istaknuto je da su istražne radnje u samom objektu u toku, te da će se tek nakon završetka kompletnog uviđaja i istražnih razgovora moći govoriti o uzrocima požara. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,