Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana frekvencija vozila na ulazu u BiH

Preuzmite sliku

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, javlja Anadolu Agency (AA).

Povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom saobraćanju na putevima u Bosni i Hercegovini. Frekvencija vozila je umjerenog inteziteta, ali tokom dana očekuje se frekventniji saobraćaj, posebno u gradskim zonama.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i poštuju saobraćajne propise.

”Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla rizična preticanja”, navedeno je u saopćenju.

Do 22. juna zbog radova zatvoreni su izlazi sa autoputa na petlji Podlugovi, a saobraćaj je preusmjeren na petlje Visoko i Sarajevo sjever. Ulazi na autoput na petlji Podlugovi su u funkciji. Radovi na autoputu A-1 izvode se i u zoni petlje Sarajevo sjever, kao i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever – Zenica jug, gdje je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Do 19. juna zbog asfalterskih radova, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Banja Luka (dionica Ivanjska – Dragočaj). Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na regionalni put Omarska – Bronzani Majdan – Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor – Bosanska Dubica – Bosanska Gradiška – Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik – Lončari (na dionici Cerik – pijaca ”Arzona“). Radnim danima u vremenu od 8.30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik – Brčko – Orašje.

Danas počinju radovi na dionici magistralnog puta M-18 Živinice – Stupari (u mjestu Đurđevik), zbog čega će se u narednih nekoliko dana u vremenu od 7.30 do 16 sati saobraćati usporeno, regulacijom semafora.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22 – 6 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf – Travnik (Komar), Žepče – Zenica (Golubinja), Ripač – Dubovsko i Bosanski Šamac – Orašje (dionica Grebnice – Bazik).

Na putu Rudo – granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja iznad 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 kilometara na sat.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje