Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na 50. Sajmu šljive u Gradačcu održat će se dvije panel diskusije o turizmu

Preuzmite sliku

U Gradačcu je 1969. godine održana prva privredno-turistička manifestacija „Dan šljive“ koja je prerasla u jugoslovensku privrednu manifestaciju „Sajam šljive“.

Od tada do danas značajnu ulogu imaju stračno-naučna predavanja kako u oblasti poljoprivrede tako i promocije turizma i kulturno-historijskog naslijeđa Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive, koji će se održati od 23. do 26. avgusta 2023. godine u Gradačcu, biće održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede, biznisa i turizma.

Zahvaljujući saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u četvrtak 24. avgusta, izlagačima i posjetiocima Sajma šljive kroz dva panela obratit će se univerzitetski profesori iz zemlje i šire, eksperti za ekonomiju i turizam.

 • Panelisti će govoriti o temama “Turistički proizvod i ljudski resursi u Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona” te „Značaj programa visokoškolskog obrazovanja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini“.

  Prva panel diskusija o turističkom proizvodu i ljudskim resursima u Strategiji razvoja TK je u 11 sati.

  Panelisti su prof. dr. Bahrija Umihanić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Almir Peštek, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Semir Ahmetbegović i dr. sc. Željka Stjepić Srkalović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

  Profesor Umihanić će, kao voditelj izvršnog tima za izradu Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027, govoriti o njenom donošenju i značaju za postizanje boljih rezultata u turizmu i značaju za ukupan privredni razvoj Kantona.

  Strategija razvoja turizma TK za naredni petogodišnji period podrazumijevat će smjernice i akcioni plan na osnovu kojeg će se ovo područje razvijati. U okviru strateške platforme definisana su dva strateška cilja, to su poticanje razvoja održivog turizma i unapređenje konkurentnosti turizma Tuzlanskog kantonu.

 • Ovaj dokument bi trebao pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, kao i ostalim akterima u turizmu kako bi se postiglo što kvalitetnija afirmacija i pozicioniranje Tuzlanskog kantona kao poželjne turističke destinacije.

  Profesor Peštek će govoriti o turizmu kao razvojnoj prilici za Bosnu i Hercegovinu, a profesor Ahmetbegović i Stjepić Srkalović o turističkim motivima i turističkom proizvodu Tuzlanskog kantona i grada Gradačac.

  Drugi panel na temu o značaju programa visokoškolskog obrazovanja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini počinje u 12:30 sati.

  Prisutnim će se obratiti panelisti prof. dr Meldina Kokorović Jukan, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nemanja Berber, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu te predstavnik USAID Turizam u Bosni i Hercegovini.

  Dekani i profesor će govoriti o iskustvima, kreiranju i inoviranju studijskih programa turizma te kompetencijama koje daju ovi programi, ali i o njihovom značaju za srednjoškolske programe ugostiteljstva i turizma.

  Predstavnik USAIDa će prezentiovati projekte razvoja održivoga turizma u Bosni i Hercegovini i postignute rezultate.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje