Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani širom svijeta obilježavaju Lejletu-l-kadr

Preuzmite sliku

Mubarek noć Lejletu-l-kadr nastupila je večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježena je prigodnim programima.

Ovim povodom za Agenciju MINA govorio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski Nevzet ef. Porić.

“Rođenje Muhammeda, a.s., dogodilo se u tamnom periodu arapskog društva koje je bilo duboko zaglibilo u negativnosti ljudske civilizacije. Poslanikov život znatno se razlikovao od života njegovih sunarodnjaka, jer je zračio moralnošću, ljudskošću i poštenjem. Uzvišeni Bog pripremao ga je za najveličanstveniji događaj, primanje Objave Kur’ana, koja se dogodila u Noći kadra. Nakon razočarenja u okolinu, društvo općenito i sunarodnjake, Muhammed, a.s., bio je inspirisan početkom Objave Kur’ana koja se dogodila u mjesecu ramazanu u pećini Hira 610. godine po Isau, a.s”, podsjetio je muftija.

Naglasio je da je mubarek noć Lejletul-kadr označila preokret ljudske civilizacije, “koja se podigla iz svojih najnižih slojeva u visoke stepene gospodstva, jer je Kur’an čovjeka oplemenio i izdigao ga na više nivoe te ga na taj način odvojio od animalnog svijeta”.

 • “Odredio mu je mjesto Božijeg namjesnika (halife) na Zemlji. Početak Objave Kur’ana obavezao je muslimane na učenje, čitanje, istraživanje, razmišljanje i poučavanje. I ne samo to, već ih je Objava Kur'ana obavezala da promatraju i proniču kako u opći tako i vlastiti svijet. Kur'an traži od čovjeka da zadire u zakonitosti svega što je stvoreno, u zakonitosti nastanka svijeta i njegovog opstanka. To su bile prve poruke Noći kadra. Kur'an na više mjesta to potvrđuje, a donosi nam i posebno poglavlje o ovoj noći. Pored toga, u kur'anskim ajetima kada Uzvišeni Bog govori o postu i ramazanu, obavještava nas da je Objava Kur'ana počela u mjesecu ramazanu. Stoga su blagodati Noći kadra nemjerljive”, kazao je Porić.

  Naveo je da je Lejletul-kadr naglašena u Kur'anu na dva mjesta – suri El-Kadr i suri Ed-Duhan te da joj sunnet posvećuje posebnu pažnju.

  “Muhammed, a.s., je u svojoj poslaničkoj praksi posebno ukazivao na važnost posljednje trećine mjeseca ramazana u kojem se nalazi ova mubarek noć. On nikada nije odredio koja je to noć, već je to učinio približno i preporučio sljedbenicima da je traže u neparnim noćima posljednje trećine mubarek mjeseca ramazana”, kazao je muftija.

  Porić je naglasio da Lejletul-kadr nosi mnoge povijesne rezultate i poruke.

  “Dovoljno je spomenuti kao najveći rezultat pojavu Kur'ana i njegovo objavljivanje kao posljednje Božije riječi upućene čovjeku, kojem je ostavljeno da kroz buduću povijest sebe osmišljava, potvrđuje i razmišlja o sebi kao i o svemu onome što je povezano s njim u svijetu u kojem živi i dokazuje svoje razumsko postojanje, svoju ljudskost, ponašanje, ljubav, mir, slobodu, pravdu i istinu te da se bori protiv negativnosti, nepravde, nasilja i svega onoga što nije ljudsko i što je nekorisno čovjeku i njegovoj okolini”, istakao je Porić.

  U Noći kadra vjernici traže smiraj i kroz vapaje dove obraćaju se Gospodaru svjetova u nadi da će im primiti njihove molbe i ostale ibadete, dodao je muftija. Naglasio je da vjernici provode Lejletul-kadr u molitvi, razmišljanju i učenju Kur'ana, tražeći Božiju blizinu i duhovnu dubinu vjere.

  “Ova noć donosi sa sobom posebnu atmosferu mira, spokoja i nadahnuća. Vjernici se okreću unutrašnjem preobražaju i traže smisao svoga života. Ova noć ih podstiče da se povežu s Uzvišenim Bogom na višem nivou i da razmišljaju o svojim postupcima, djelima i snovima”, akcentirao je muftija Porić.

  Poručio je da inspiracija koju donosi ova noć nije samo privremena, već treba da nas podstakne da stalno težimo biti u Božijoj blizini.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje