Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muftija Fazlović predvodit će bajram-namaz u Liplju: Bajram u Srebrenici će nas još više približiti i osnažiti

Preuzmite sliku

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović predvodit će bajram-namaz i održati hutbu u Liplju prije nego što učesnici ovogodišnjeg Marša mira krenu put planine Udrč. Očekuje se da će bajram-namaz klanjati više od 3.000 učesnika “Marša mira” koji su danas iz Nezuka krenuli put Potočara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bajramski blagdani su uvijek vrijeme u kojem nas plemeniti Gospodar nadahne jačom vjerom i ispuni posebnim osjećajem mira i zadovoljstva. Veličanje Boga jedinog i duboka zahvalnost u našim dušama najljepša su spona s njegovom milošću i plemenitošću koje na bajram svi mi tako snažno osjetimo. Ove godine, uz predano obavljanje bajramskih obreda, mi u našoj domovini obilježavamo dvadeset i sedmu godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima. Pripremamo se da 11. jula, trećeg dana Kurban-bajrama, na šehitlucima Memorijalnog centra u Potočarima klanjamo dženazu-namaz šehidima najtežeg zločina genocida” kazao je muftija Fazlović i nastavio:

“Okupit ćemo se da u velikom broju i s posebnim osjećajima i mislima budemo uz naše šehide, njihove porodice i sve dobre ljude koji žive u Srebrenici i Podrinju. Naš doživljaj bajrama toga dana u Srebrenici će nas, ako Bog da, još više približiti jedne drugima i osnažiti nas u istrajnosti da čuvamo zalog svakog šehida i svakog pregaoca u borbi za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, mir i slobodu”.

Muftija Fazlović moli Allaha dž.š. da vjernike u bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, čvrsto vezuju zajedničke vrijedosti u dini-islamu i u privrženosti domovini.

“Povećajmo i učvrstimo našu odlučnost da radimo za dobro svih ljudi. Nesebično budimo uz one kojima smo dužni pomagati. Oslanjajmo se u svom životu na dragog Boga i gradimo međusobno povjerenje. Ovi mubarek-dani su dragocjena prilika da muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom osnaže i učvrste svoj džemat. Istovremeno, ovaj blagdan svojim univerzalnim načelima i porukama nas muslimane povezuje sa svim drugim ljudima. Allaha uzvišenog molim da vam podari dobro zdravlje i dug život oplemenjen najljepšim ljudskim vrlinama i dobrim djelima. Svima vama, povodom Kurban-bajrama, upućujem srdačne čestitke: Bajram šerif mubarek olsun”, rekao je u svojoj čestitci muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje