Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Moguće da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova, maske jedna od mjera zaštite

Preuzmite sliku

Osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) stručnjaci preporučuju da se, u slučaju promjene kliničke slike, jave svom nadležnom ljekaru. Moguće je da se u zraku još pojavi polen ambrozije i borova koji, uz aerozagađenje, mogu dovesti do disajnih smetnji. Kao jedna od preventivnih mjera koje građani mogu poduzeti da bi spriječili pojavu alergijske reakcije jeste korištenje zaštitnih maski N99 i N95.

Navedeno je to, između ostalog, u izvještajima u kojima je sagledana situacija polena alergenih biljaka, s posebnim osvrtom na polen ambrozije na području Kantona Sarajevo za period august-novembar.

Izvještaji su upućeni iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Polen ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na obje mjerne stanice konstatovan je prvi put sredinom augusta (MS Stari Grad-16.08., MS Pofalići-17.08.2022. godine).

Poređenjem rezultata monitoring polena za područje KS na obje mjerne stanice u ovoj godini može se zaključiti da su veće koncentracije polena alergenih biljaka konstatovane na MS Pofalići, dok su manje koncentracije polena konstatovane na MS Stari Grad.

Poređenjem koncentracije polena alergene biljke ambrozije sa prošlom godinom, primjetan je značajan pad polena navedene alergene biljke.

– Povoljni uslovi, koji su vladali posljednjih mjeseci, pogodovali su cvjetanju i oslobađanju visokih koncentracija polena alergene biljke ambrosia artemisiifolia L. Mali broj dana sa padavinama i veći broj sunčanih dana pogodovali su cvjetanju i drugih alergenih biljaka. Navedeni povoljni uslovi doveli su do zadržavanja polena u vazduhu, a time i pojave učestalih alergija i drugih resporatornih smjetnji. Manja koncentracije polena ambrozije, uprkos povoljnim uslovima koju su vladali tokom istraživanog perioda, rezultat su i košenja travnatih i neuređenih površina – navode iz Centra.

Iz Službe za protokol i press KS naglašavaju da je završena sezona monitoringa polena alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu. Navode da se svi pripremljeni izvještaji monitoring polena na području Kantona Sarajevo kontinuirano objavljuju i na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, te ih je moguće pronaći na sljedećem linku: http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/ – precizirano je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,