Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše

Preuzmite sliku

Jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine je što ogroman broj mladih odlazi i traži svoju budućnost u inostranstvu, ali mladi moraju shvatiti da i za njih postoji budućnost u ovoj zemlji, rečeno je danas na godišnjem događaju Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE!”.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist kazala je da je “Ready, Steady, CHANGE!” program vrijedan tri miliona KM koji finansirala Vlada Švedske, a implementira organizacija KULT. Cilj je, kaže, okupiti mlade lidere i političare te mlade iz lokalnih zajednica koji sarađuju na zajedničkim programima za poboljšanje života mladih u BiH.

Istakla je da se program provodi putem grantova i različitih edukacija čiji je primarni cilj izgradnja različitih kapaciteta za organizacije građanskog društva koje rade sa mladima.

– Cilj programa je jačanje kapaciteta mladih u BiH i okvira u kojem mladi djeluju kako bi se osnažili kao pokretačka snaga za pozitivne promjene u BiH, uključujući i aspiracije BiH u članstvu u Evropskoj uniji i aktivnost BiH u toj oblasti – kazala je.

Ambasadorica je naglasila da je jedan od najvećih problema BiH to što ogroman broj mladih odlazi iz BiH i traži svoju budućnost u inostranstvu. Zbog toga su, dodala je, programom htjeli pomoći da se to spriječi kako bi mladi vidjeli bolju perspektivu ostanka u BiH, te da bi pronašli kanale i načine kako da daju doprinos onim temama koje zanimaju mlade.

– Želimo da mladi shvate da postoji budućnost za njih u BiH i da se njihov prosperitet može desiti ovdje, da njihov gas može da donese pozitivne promjene i da ne moraju da odlaze iz BiH da bi našli bolju budućnost – kazala je ambasadorica.

Direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić kazao je da ove godine obilježavaju 20 godina postojanja te da su dodijeliti certifikate i službenicima za mlade iz BiH i omladinskim liderima, ali i mladima koji se bave politikom u BiH.

– Znamo svi da je u ovoj zemlji vrlo komplikovan sistem i da mladi svakim danom sve više i više odlaze. Naš zadatak je da zastavimo odlazak mladih na način da ih pitamo šta je to što oni žele, ne samo u vezi ekologije ili prava osoba sa invaliditetom, već kakvo obrazovanje žele i kakve ustavne promjene – kazao je.

Dodao je da rade s mladima te da ih uče kako da kažu ono što misle i da traže ono što smatraju da ih sljeduje.

– Mladi ne odlaze u druge zemlje zato što je tamo dobro, već zato što je u BiH loše – zaključio je.

Polaznici obuke Merima Osmanović i Alen Petković kazali su da su imali priliku razviti različite vještine te su zahvalili organizatorima na omogućenoj prilici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje