Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi Mostarci Marko i Gloria Galić uzgajaju smilje i pokreću vlastitu kozmetičku liniju

Preuzmite sliku

Eterična ulja za proizvodnju kozmetike izvoze u Francusku, Njemačku i SAD, a s jeseni njihova vlastita linije prirodne kozmetike naći se na policama apoteka širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dvedesetpetogodišnji Marko Galić i njegova godinu dana mlađa sestra Gloria iz Krućevića kod Mostara, najbolji su pokazatelji da privreda ima perspektivu u Bosni i Hercegovini. Prije dvije godine su se počeli baviti uzgojem smilja – ljekobilja, a sad proizvode eterična ulja koja se izvoze u Francusku, Njemačku i SAD, te neće stati ni na tome. Već s jeseni njihova vlastita linije prirodne kozmetike naći će se na policama apoteka širom BiH i Hrvatske.

 • brat-sestra-ulja-kreme-proizvodnja-bih
 • Za litar ulja od smilja 1.500 eura

  Sve je kažu počelo sasvim slučajno, kad se Marko po završetku fakulteta sigurnosti i zaštite iz Zagreba vratio u Mostar, počeo raditi za prosječnu plaću, koja njemu nije bila dovoljna, ističe da ‘natoči gorivo’, pa je tražio način za dodatnu zaradu.

  “Nisam znao što bi, pa sam jednog dana promatrajući goleme obradive površine zemlje oko Mostara koje su neiskorištene odlučio krenuti s poljoprivredom. Tada sam istraživao što bi mogao raditi a da se isplati”, pričao je Marko za Anadolu Agency (AA).

  Kulture koje se kod nas rade, kao krumpir, vinova loza i slično, sve mu je, kaže, bilo veoma rizično, jer osim vremenskih prilika koje na sve to utječu, rizik je i otkup koji proizvođačima nije osiguran, pa na kraju ispadne da rade gotovo za ništa. Shodno tome, odlučio se na ljekobilje koje se traži u EU, a smilje kojem pogoduje mostarska klima bilo mu je najzanimljivije.

  “Nisam imao ni zemlju, ali su me roditelji podržali i pomogli da uzmem pod najam hektar zemlje i nabavim prvih 20 tisuća sadnica”, ističe Marko ne krijući da to i nije bio lagan posao.

  U želji da mu sadnice uspiju istraživao je i čitao o smilju što mu je god dolazilo pod ruku. Tako je sve naučio i o proizvodnji eteričnog ulja što je daleko unosniji posao od prodaje sirovine. Iz sredstava ostvareni vlastitim radom stekao je plantaže oko 100 tisuća sadnica, te pronašao koperante za još toliko. Nabavio je destilar za proizvodnju eteričnog ulja, za koje je ljekobilje Ljubinje odmah osiguralo izvoz.

  “Tržište za eterična ulja od smilja nije opterećeno, jer se smilje ne može uzgajati svugdje, a imamo sreću da naša klima odgovara i da je distribucija osigurana. Naše ulje se izvozi za proizvodnju kozmetike u Francusku, Njemačku i SAD. Za litar ulja naplatim 1.500 eura”, s ponosom govori Marko, koji ovaj posao planira širiti.

 • brat-sestra-proizvodnja-krema
 • Osim što izvozi, Marko ulje radi i za setru Gloriju koja pravi prirodnu kozmetiku, te prodaje u BiH i Hrvatskoj, planira i u još nekim zemljama.

  “Istražujući moći smilja s Markom sam i postala očarana ljekobiljem, a kako sam uvijek voljela eksperimetirati nešto, željela sam sama napraviti kremu za sebe. Tražeći po internetu kako to uraditi nađem natječaj za školu fitoaeroterapije u Zagrebu, koja traje akademsku godinu i uz redovni studij sigurnosti zaštite i okoliša koji sad privodim kraju. Bez problema sam završila”, naglašava Glorija.

  Prvom vlastitom kremom se oduševila kao i njezina mama i sestre, ali i svi koji su je probali, jer ju je kaže napravila iz radoznalosti za sebe i to u kuhinji, bez precizne vage. Sada ima kompletnu njegu muškog i žensog tijela, te bejbi kozmetiku i laboratotij na Bišću polju koji je u istom objektu gdje i Markova destilerija. Jedva čeka da okonča studij i potpuno se posveti proizvodnji prirodne kozmetike koja je sve popularnija. Posebno su tražene kreme za pomlađivanje i za dječji dermatitis, za koje su narudžbe stizale čak iz SAD-a.

 • brat-sestra-ulja-proizvodnja5
 • Cijena kreme čak i do 200 maraka

  “Ponosna sam na sve svoje proizvode, jer s ljubavlju to radim”, konstatira Glorija.

  Prvu kremu za pomlađivanje napravila je za svoju mamu i rezultati su bili više nego zadovoljavajući, pa je ta krema postala hit među ženama.

  “Inače, kreme od smilja glase kao anti-age linija u svijetu i dosežu cijenu čak do 200 maraka”, ističe Glorija.

  Svi njezini proizvodi kako tvrdi imaju eko certifikat i odobrenje recepta od profesora, a prosječne cijene krema za lice su oko 30 maraka i uskoro će biti u prepoznatljivim ambalažama.

  “Do jeseni će biti gotovo i brendiranje i bar kodovi, a moja kozmetika naći će se u ljekarna širom BiH i Hrvatske. Bez sumnje u dogledno vrijeme proizvode ću plasirati i u mnogim zemljama EU, gdje se jako cijeni prirodna kozmetika”, otkrila je Glorija za Anadolu Agency.

  No, mladi perspektivni poduzetnici na kraju poručuju, da biznis koji su stvorili, unatoč njihovim ambicijama, sigurno ne bi zaživio da ih roditelji od samog početka nisu podržali.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje