Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladen Ivanić: Na Izetbegoviću je da napravi prvi korak koji će voditi ka normalizaciji odnosa sa Srbijom

Preuzmite sliku

U intervjuu za Anadolu Agency Mladen Ivanić uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine govorio je o evropskom putu BiH, odnosima BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, budućem statusu Saveza za promjene u vlasti na niovu Bosne i Hercegovine, ali i lokalnim izborima sa posebnim aspektom na Srebrenicu.

Volio bih da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine i da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspjeti. Zašto? Zato što to ne zavisi samo od mene“, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mladen Ivanić, član kolektivnog šefa države uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine narednog mjeseca.

To će biti inače drugo preuzimanje osmomjesečnim predsjedavanjem Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je ulogu predsjedavajućeg imao odmah nakon konstituisanja aktuelnog saziva Predsjedništva BiH.

U prvom mandatu predsjedavanja, u prvih osam mjeseci, bio je napravljen ozbiljan iskorak sa izjavom Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH. Bio je praktično ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i pokrenut evropski put što je bilo mislim jako značajno“, rekao je Ivanić.

– Probudilo se previše emocija –

Svoj skepticizam da bi se u narednom periodu mogao napraviti sličan iskorak Ivanić temelji na tome, kako kaže, što se u posljednjih godinu dana desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe. On navodi da se to dešavalo oko suštinski beznačajnih stvari oko kojih, kako tvrdi, apsolutno nije trebalo da bude sukoba, kao što je popis stanovništva u BiH.

Na kraju se pokazalo da je tih 200.000 osoba bilo neispravno. Umjesto da smo sami rekli, da smo te ljude uključili u ukupne građane, ali da ih nismo tu tretirali, mi smo napravili grešku, odnosno napravljena je greška mimo moje volje. Ali, eto po mišljenju Eurostata nije toliko velika, pa po njihovom mišljenju može se prihvatiti ovaj popis. Nije trebalo sva ova gužva oko Dana RS-a kada je jasno da na takvim stvarima ne može biti pobjednika niti može biti onih koji će pristati da se ukine 9. januar. Tako da je tu sve skupa napravljen jedan nepotreban politički bućkuriš koji je proizveo vrlo negativnu atmosferu i neće biti lako sada te stvari vratiti nazad. Previše se emocija probudilo“, smatra Ivanić.

Ako bude bilo podrške od ostala dva člana Predsjedništva BiH, kaže Ivanić, misli da onda može biti pozitivnih pomaka.

Ja ću pokušati, ali za razliku od onoga kada sam bio vrlo optimističan na početku mandata ovaj put ne želim da budem lažno optimističan. Mislim da politički uslovi nisu povoljni da stvari idu u tom pravcu“, stava je Ivanić.

Kaže kako će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se stvari oko popisa na kraju završiti.

Nadam se da naši sukobi neće proizvoditi sukobe kada je u pitanju odgovor na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Odgovore će davati različiti nivoi vlasti. Nadam se samo da će to sve skupa na kraju biti usklađeno i da se to neko nepotrebno naduravanje unutar BiH neće događati i na ovim stvarima. Mislim da mi imamo birokratiju koja, ne mogu reći da je potpuno spremna, ali mislim da ima dovoljno ljudi u okviru birokratske strukture koja treba da pripremi odgovor na ta pitanja. Jako puno zemalja, susjednih zemalja članica EU, koje su prošle te stvari su nam se ponudile da pomognu u pripremanju adekvatnih odgovora. I ja se nadam da će Direkcija za evropske integracije BiH i nadležne institucije tu ponudu iskoristiti. Treba nam to. Koliko god mislimo da znamo sve, ne znamo. A, ja sam ipak, kada je u pitanju taj formalni dio optimističan. Mislim da ćemo u nekom periodu od godinu dana ili kraće uspjeti to definisati. Ali, odgovori nisu uslov za dobivanje statusa kandidata. Jedan od bitnih uslova jeste opšti politički imidž“, ističe Ivanić.

 • mladen-ivanic-1
 • – Ništa od kandidatskog statusa sa OHR-om –

  To znači, navodi Ivanić, da sigurno nećemo dobiti status kandidata u uslovima atmosfere iz ove godine oko naduravanja oko 9. januara, oko popisa… Sigurno nećemo dobiti status kandidata, tvrdi Ivanić, i ako ne bude većeg stepena jedinstva i pozitivne orjentacije.

  Spreman sam da tome dam doprinos i hoću da kažem da niti jedan problem sa kojim je BiH bila suočena nisam proizveo svojim odlukama. Većina tih problema je došla od nekih drugih političara koji još uvijek žive u prošlom vremenu i koji nemaju hrabrosti da se okrenu budućnosti i kojima je najlakše pričati o terminima prošlosti nego o budućnosti“, naveo je Ivanić.

  Sugurno, je naglašava, da će jedan od uslova biti provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci.

  Dakle, bez te dvije stvari, pozitivnog političkog ambijenta, provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa nam neće značiti odgovor na pitanja. Oni će stajati u nekim ladicama dok se ova dva uslova ne ispune. Ako bi u ovom Predsjedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo to mogli uraditi i dobiti status kandidata do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjedništva BiH mogla u svom mandatu“, stava je Ivanić.

  Cijeni i kako BiH neće dobiti status kandidata sa Uredom visokog predstavnika (OHR).

  Ako mi budemo imali pozitivan imidž, ako se riješi presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, ako se bude promovisala politika dogovora i ako se istinski bude prihvatio evropski put samim tim će prestati i potreba za postojanjem OHR-a. Ako ostanu sukobi, ako ostanu svađe, ako stalno budemo tražili nekog arbitra koga uvjeravamo da je moja strana u pravu onda će ostati i OHR i onda sigurno neće biti kandidatskog statusa. Nemoguće je očekivati kandidatski status u zemlji koja ima supervizora. Znači da te institucije nisu zrele, a što će Evropi jedna zemlja koja nema zrele vlastite institucije. Dakle, uslovno da kažem narodskim riječnikom do nas je. Nije ni do koga drugog. Bukvalno do nas je“, poručuje Ivanić.

  Napredak BiH na evropskom putu, ali i to da li će se ispuniti očekivanja da se krajem 2017. ili početkom 2018. dobije status kandidata zavisi od toga, kaže Ivanić, kakav će biti politički ambijent.

  – Sve što se radi koristi Miloradu Dodiku –

  Ako se ponovno reafirmišu stvari tipa Dan RS-a, pa onda referendum, da li neko hoće da izbriše 200.000 građana BiH, na silu uguravanje tih ljudi, ako takva vrsta politike ostane nisam optimista i nećemo dobiti status kandidata. Ako se vratimo politici iz prve godine funkcionisanja Predsjedništva BiH onda mislim da ćemo dobiti jer i Evropi treba produktivna priča, a BiH bi mogla biti produktivna priča i ne traži se od nas puno. To je tako malo, to je samo malo odricanje od politike prošlosti i okretanje budućnosti. To je tako mali pomak u toleranciji, tako mali pomak da se bude tolerantniji nego što se bilo posljednjih nekoliko mjeseci“, poručuje Ivanić.

  Kao što vidimo, zaključuje Ivanić, i nakon lokalnih izbora sve što je rađeno maltene koristilo je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a.

  Ne vidim da je baš Bakir Izetbegović imao veliku korist od ovih poteza koje je napravio i SDA čak mislim da su oni gubitnici. Stara logika idem ja jednog, onda će taj drugi mene izgleda da je i ovaj put uspjela u RS, ali vidim da nije u FBiH“, smatra Ivanić.

  Ocjenjuje da Savez za promjene ne bi bio manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu RS-a, odnosno kada je Srbija navela kako ne podržava njegovo održavanje.

  Ne, ne mislim da je gubitak uslijedio zato što nismo napustili priču o referendumu. Ja mislim čak da smo tu trebali biti još odlučniji da bi bilo manje gubitka da smo bili odlučniji. Ovdje je bilo u pitanju elementarni dignitet naroda. Ako ja zaista tolerišem pravo, a tolerišem pravo Bošnjaka i Hrvata da obilježavaju 1. mart iako se s tim ne slažem. Onda sam očekivao da i oni tolerišu 9. januar, jer smo ga 20 godina proslavljali i sasvim je jasno da je apelacija bila ustvari politička provokacija. Ko god je očekivao da mi treba da kažemo jeste ispravno je, treba 9. januar ukinuti taj živi u potpuno nerealnom svijetu“, naveo je Ivanić.

  Savez za promjene, kaže, imao je hrabrosti i suprotstavio se referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je, kaže Ivanić, imao veće političke implikacije nego ovaj o Danu RS-a.

  Međutim, ovdje je u pitanju morala biti jasna poruka i kolegama iz FBiH – nemojte više. Zaista nemojte više, jer mislim da je to naduravanje i pretjerivanje. Pokušaji da se ukaže da se silom nešto može uraditi u BiH ne može proći. Ne možete ništa silom, nego samo može tolerancijom“, naglašava Ivanić.

  Između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije bilo nekih posebnih problema, smatra Ivanić, osim što je u doba kampanje bilo nekoliko neprimjerenih izjava političara iz Hrvatske kada je u pitanju BiH.

  – Problemi u odnosima sa Srbijom –

  On očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena. Sa Crnom Gorom, ističe Ivanić, nikada nije bilo problema. Sa njima je BiH, navodi, napravila Sporazum o granici, prvi u regionu, što smatra izuzetno značajnim, bitnim, pozitivnim… Misli da će odnosi sa Crnom Gorom, kaže, nastavljati razvijati u pravom pravcu.

  Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to prije svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu. Srbija je pokazala širinu i kada je u pitanju Srebrenica. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je tamo došao i htio da se pokloni, ali on je tamo napadnut. Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću je otkazana posjeta Sarajevu zbog privođenja Nasera Orića. Nedopustivo je porediti predsjednika Srbije i Nasera Orića. Oni koji su to uradili mislim da su najveću grešku napravili Bosni i Hercegovini. Niti je Orić vrijedan da se poredi s tim. Jer njegovu ulogu mogao je svako ocjenjivati kako hoće, kao što će i ocjenjivati, ali zbog toga se nije smjela otkazati posjeta Tomislava Nikolića“, rekao je Ivanić.

  Da li će biti popravljeni odnosa sa Srbijom, Ivanić misli da prve poteze ipak, moraju povući bošnjački političari u Sarajevu.

  Nekako stičem utisak da se oni boje boljih odnosa sa Srbijom. Očito onda neće biti tumačeni kao dobri Bošnjaci. Mislim da su podlegli pod tu atmosferu i mislim da je to šteta i da dugoročno nije dobro. Nadam se da će neke regionalne aktivnosti doprinijeti tome. Ja nikada nisam bježao od komunikacije sa turskim predsjednikom Recepom Tayypom Erdoganom. Naprotiv, sa zadovoljstvom sam išao i ići ću na svaki razgovor bilo koje vrste. Nije mi padalo na pamet da zbog nekih izjava koje su se znale sa veremena na vrijeme desiti ugrožavam odnose BiH i Turske. Očekujem takvu politiku i od bošnjačkih političara kada je u pitanju Srbija. Zato što mi je potpuno razumno da se mora shvatiti da je trećina građana BiH otkazivanje posjete Nikoliću zbog privođenja Orića doživjela kao uvredu. Ko to ne shvata, ko misli da je to potpuno normalno, mislim da živi u potpuno nerealnom svijetu. Pogotovo što je nakon svega toga došlo do jedne korektne posjete Predsjedništva BiH u Beogradu gdje smo zaista dočekani više nego korektno“, rekao je Ivanić.

  Kaže kako bi naravno volio da predsjednik Srbije dođe u BiH i Sarajevo dok je on predsjedavajući Predsjedništva BiH, ali misli da to dominantno zavisi od odnosa Nikolića i Izetbegovića.

  Mislim da je uloga koju ja i Ćović u tom odnosu možemo napraviti vrlo mala. Mislim da oni moraju razriješiti svoje međusobne odnose i mislim da tu prvi potez zbog svega što se desilo treba da povuče Izetbegović“, cijeni Ivanić.

  – Srebrenica se ne smije posmatrati kao pobjeda Srba nad Bošnjacima –

  Što se Srebrenice tiče, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobjeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH.

  Mislim da je tu, povodom ovih izbora, nepotrebno napravljena bitka koja je etnička zajednica pobijedila. Potpuno nepotrebno. U Srebrenici su se desili izbori kao i u svakoj drugoj sredini. Kao što nije bila galama kada je prošli put pobijedio Ćamil Duraković tako ni sada ne treba da bude galama kada je pobijedio novi kandidat Mladen Grujičić. Mislim da je to samo bio jedan izbor i da ćemo imati načelnika četiri godine, a ko zna ko će biti za četiri godine. Ne treba izbore pretvarati u pitanje da li su pobijedili Srbi ili izgubili Bošnjaci ili obrnuto. Kada je Duraković pobijedio da kažemo da su pobijedili Bošnjaci, a izgubili Srbi. Daj Bože da bude više kandidata i daj Bože da se ti kandidati budu sve bolji i bolji“, smatra Ivanić.

  Ali, ono što ostaje, kaže, kao obaveza novoj vlasti je da pokaže da se u Srebrenici neće narušiti nacionalni odnos. Ostaje činjenica da novi načelnik, smatra Ivanić, mora biti svjestan senzibilnosti Srebrenice.

  Imam namjeru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsjedavanje Predsjedništvom BiH odem u Srebrenicu obaviti razgovore i sa jednim i sa drugima uvjeren da će oni u međuvremenu vjerovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži“, navodi Ivanić.

  Kaže kako Brisel uopšte ne uslovljava da struktura vlasti na nivou BiH mora ostati ista, s obzirom na sporazum narodnjačkih stranaka koje su je formirale, ali kako smatra da promjene vlasti na nivou BiH neće biti.

  Brisel jeste na početku pomogao da dođe do formiranja vlasti i ja sam zahvalan rukovodstvu Evropske narodne partije na tome. Ali, dobro ste rekli. Špekulacije su u pitanju. Nema napuštanja vlasti osim ako neka od članica dobrovoljno ne kaže – ne želim više. Ali, da ima neka druga prekompozicija, da postoji želja da se neki isključe, a drugi ubace nema od toga ništa. Ni na jednoj strani niko još nije tražio bilo kakve promjene. Niti mi tražimo da bilo ko ili SDA i SBB ode iz većine. Tako moram vam reći da niko ni od njih nije tražio da se ode iz vlasti s naše strane. Savez za promjene inače, smatra da lokalni izbori nisu ni u kakvoj direktnoj vezi sa ovim opštim i sa pozicijama. Mislim da je to potpuno sigurna i stabilna vlast. Mislim to su samo eto tako bile špekulacije pojedinih koji da bi bili primječeni moraju staviti bombastične naslove. Nije se jednom desilo da su imali pogrešne procjene tako i u ovom slučaju“, navodi Ivanić.

  – Ne prelazi u SNSD –

  Odbacuje navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjedništva BiH na općim izborima 2018. godine u BiH.

  Zaista nemam namjeru komentarisati gluposti, pogotovo ne takve vrste. Ja sam počasni predsjednik PDP-a, a PDP je u Savezu za promjene i tako radim. Ja provodim poltiku PDP-a, a u nekim dijelovima i onu politiku za koju ja mislim da je ispravna lično. Ja sam sada rasterećen liderstva partije i zaista ću raditi stvari za koje mislim da su korisne za narod i RS i BiH. Ako nekada to neko tumači kao bliže ovoj ili onoj stranci, to je njegov problem. Što se tiče kandidatura, dvije godine prije izbora pričati o kandidaturi u BiH je potpuno nerealno. Hajdemo se mi baviti životnim stvarima, a ti koji više znaju šta ću ja uraditi nego što ja sam znam vidjet ćemo nakon nekog vremena koliko su im procjene bile ispravne“, poručio je Ivanić.

  O budućoj saradnji sa vlastima RS-a Ivanić kaže kako očekuje njihovu podršku na evropskom putu BiH.

  To je njihov stav i ja očekujem da će to raditi. Kao što mislim da je bila greška održavanje sastanka Izetbegović – Dodik, mislim da je daleko važnije bilo da je Predsjedništvo BiH u cjelini obavilo razgovor sa predsjednikom RS-a. Mislim da bi to bio institucionalni odnos koji je logičan, normalan. Ono što bi mislim trebalo biti sasvim uobičajno. Kao što mislim da je i uobičajno da Savjet ministara BiH sjeda sa Vladom RS-a, i sa Vladom FBiH. Ja se nadam da će te stvari ući u institucionalne tokove, a ja nikada od njih nisam bježao. Ne volim tu personalizaciju odnosa, taj neki lični karakter. Više volim da to postoji u institucionalnom odnosu. Zašto su međunarodne institucije insistirale na ličnom kontaktu Izetbegović – Dodik ne znam. Mislim da bi bilo daleko bolje da je to bilo Predsjedništvo BiH i predsjednik RS-a jer su to i jedno i drugo institucije“, cijeni Ivanić.

  Istovremeno, Ivanić ne smatra da je susret Čović – Dodik također loš potez.

  Ne mislim, jer nije proizveo nikakve posljedice. Ovaj prvi je imao institucionalne posljedice zbog Mehanizma koordinacije“, zaključio je u intervjuu za Anadolu Agency Mladen Ivanić član kolektivnog šefa države uoči preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine narednog mjeseca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje