Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministri zdravstva epidemiološku situaciju u BiH ocijenili izuzetno povoljnom

Preuzmite sliku

Deveta sjednica ministara za podrčje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su razmatrane najaktualnije teme u svezi s pandemijom COVID-19 održana je danas.

Članovi konferencije razmotrili su trenutnu epidemiološku situaciju i konstatirali da je stanje izuzetno povoljno, posebice ima li se u vidu činjenica da je dvotjedni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica.

Situaciju povoljnom čini i sve veći broj cijepljenih građana, odnosno činjenica da isporuke vakcina Bosni i Hercegovini teku kontinuirano. Do sada je u BiH ušlo više od 500.000 doza vakcina kroz COVAX i EU4HEALTH, donacije i direktnu nabavu.

Najviše doza stiglo je iz COVAX, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tijekom ljeta i jeseni. Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam Europske unije, a u toku su i razgovori o mogućim državama unije koje su u mogućnosti da dio svojih vakcina prodaju Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje