Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo vanjskih poslova: Preporuka građanima BiH da otkažu putovanja u Italiju

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučilo je danas svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja korona virusa u Evropi i svijetu, navodi se u saopćenju.

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. januara 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao “vanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou”.

Do sada su registrirane desetine hiljada oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je sa najviše oboljelih od korona virusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela vanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je preko 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih zrakoplovnih linija sa Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo.

Za ove lokalitete su:

suspendirane sve javne manifestacije,

suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta),

suspenzija svih aktivnosti u firmama koje su u “zoni zaraze”,

suspenzija svih sportskih aktivnosti.

U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i univerziteti u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka marta. Na svim većim aerodromima u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi sa epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 24. februara 2020. godine, u okviru redovnih upozorenja za putovanja u inostranstvo, ažuriralo upozorenje za sve potencijalne putnike u Republiku Italiju.

“Ministarstvo preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva. Građani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritoriji Italije, potrebno je da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u Bosnu i Hercegovinu prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite”, stoji u saopćenju MVP BiH.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim korona virusom u Republici Italiji ima državljana BiH.

Tim povodom, brojne agencije u Bosni i Hercegovini otkazale su svoja putovanja u navedene desetinacije, a jedna od njih je Sol Azur čije saopštenje prenosimo u cjelosti;

Poštovani. Sa žaljenjem Vas obavještavamo da po preporuci Ministarstva zdravlja do daljnjeg zvanično otkazuju svi autobuski aranžmani za sjevernu ITALIJU (Veneciju, Milano i Toskanu) kao i aranžmani čija je maršruta putovanja pored tih gradova (Rim, Azurna obala…) a vezano za novonastalu situaciju sa korona virusom gripe.

S obzirom da su za sve aranžmane već plaćeni avansi za autobuse i hotele na destinacijama koje su bile planirane za polaske 27/28.Februar, a kako ne biste bili oštećeni ili čekali refundaciju sredstava u narednih mjesec dana, koju ćemo potraživati od naših partnera u Italiji, možemo Vam ponuditi alternativnu destinaciju koja nije rizična za putovanje a uplaćena sredstva koja biste čekali za refundaciju iz Italije ćemo mi kao agencija umjesto Vas uplatiti za novi aranžman na drugoj destinaciji, te umjesto Vas čekati refundacije iz Italije.

Više detalja na OVOM linku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje