Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo odbrane BiH: Slika bh. neba po prvi put na ekranima Operativnog centra OS BiH

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u srijedu je prisustvovao aktiviranju civilno-vojnog sistema za koordinaciju upravljanja vazdušnim saobraćajem (CIMACT), kojim se radarska slika bosanskohercegovačkog neba po prvi put prikazuje u Operativnom centru za zapovijedanje i nadzor u institucijama odbrane Bosne i Hercegovine (OCK2IOBiH), javlja Anadolu.

Operativni centar se koristi za zapovijedanje i nadzor Oružanih snaga BiH kao i za koordinaciju civilno-vojnih operacija tokom prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, vanrednog ili ratnog stanja u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat izvrsne civilno-vojne saradnje Ministarstva obrane BiH, Agencije za opružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i Evropske organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) radarska slika zračnog prometa sada se po prvi put vidi na ekranima operativnog središta OCK2IOBiH.

 • Sistem CIMACT će biti korišten i u postrojbama zračnog motrenja i javljanja OS BiH.

  “U provedbi zaštite suvereniteta naše države, Oružane snage BiH moraju nadzirati i naše nebo. Aktiviranje sustava CIMACT predstavlja izuzetan primjer civilno-vojne suradnje na polju nadzora zračnog prostora. Zahvaljujem predstavnicima BHANSA s kojima smo ostvarili ovaj projekt”, rekao je tim povodom Helez, nakon praktične prezentacije, koju je proveo časnik za zračno motrenje i javljanje OS BiH potporučnik Zenajd Tolja.

  Sistem CIMACT je razvijen kao zajedničko koordinacijsko sredstvo za razmjenu informacija u zračnom prostoru između vojnih i civilnih korisnika. CIMACT integrira različite informacije kako bi se korisnicima pružio cjelovit pregled situacije u zračnom prostoru.

  Sporazum o korištenju sredstava CIMACT potpisan je između MO BiH i BHANSA krajem 2022. godine i osigurava da MO i OS BiH dobiju radarsku sliku sa sekundarnih radara Jahorina i Sarajevo-Butmir, a kojima upravlja BHANSA. Kombiniranjem informacija sa sekundarnih radara s primarnom radarskom slikom, u značajnoj mjeri se povećava nadzor zračnog prostora u zoni odgovornosti.

  U cilju stručnog osposobljavanja pripadnika MO i OS BiH, agencija BHANSA je, u saradnji s predstavnicima EUROCONTROL-a, organizirala obuku za održavanje i korištenje sustava CIMACT, koja se pohađala u prostorijama BHANSA u Sarajevu. Posebno značajnu pomoć u provedbi sustava CIMACT pružio je Odjel za civilno-vojnu suradnju EUROCONTROL-a.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje