Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar obrane BiH Helez primio vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generala Cavolija

Preuzmite sliku

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u petak je u službeni posjet primio NATO-ovog vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednika Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Christophera Cavolija, javlja Anadolu.

 • Sastanku su prisustvovali zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE) i ujedno operativni zapovjednik operacije Europske unije “Althea” u BiH general-pukovnik Hubert Cottereau, zamjenica veleposlanika SAD-a u BiH Deborah Mennuti, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra obrane BiH i zamjenika te ostali saradnici.

 • Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, na sastanku se razgovaralo o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD.

  “General Cavoli je domaćinima čestitao Dan Oružanih snaga BiH te istaknuo da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjet MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć s njegove strane, kao visoki vojni dužnosnik NATO-a, ali i kao zapovjednik američkih snaga u Europi”, navodi se u saopštenju.

 • Dodaje se da je Helez istaknuo da je suradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je da su SAD partner broj jedan BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

  On je predstavio generalu Cavoliju najvažnije aktivnosti i planove za dalji razvoj OS BiH, ali i podsjetio na ideju da demineri OS BiH, kao vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće razminiranje Ukrajine, kada se za to steknu uslovi.

  Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a kao strateškog partnerstva BiH još od samih početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio kako je svaka dalja potpora američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje postrojbi OS BiH, kako bi se još bolje razvila njihova otoprnost na različite suvremene prijetnje.

 • Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio suradnju BiH s NATO-om, ali je izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao i vježbu OS BiH s NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio da bi takve aktivnosti pozitivno utjecale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji.

  Nakon sastanka dva izaslanstva, ministar Helez i general Cavoli su održali kratki bilateralni sastanak. Poslije toga uslijedio je sastanak izaslanstva s generalom Cavolijem na čelu s predstavnicima Zajedničkog stožera OS BiH, koje je predvodio načelnik general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima načelnika general-bojnicima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem.

  Govorili su o detaljima daljeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj suradnji na aktivnostima vojska-vojsci.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje