Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni optužbi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti

Preuzmite sliku

Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne  u krivičnom predmetu protiv optuženih Milorada Radakovića i Gorana Pejića, nakon održanog usmenog i Hercegovineglavnog pretresa, izreklo je presudu kojom su optuženi Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni optužbi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi Milorad Radaković i Goran Pejić oslobađaju se optužbi da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, milicije i paravojnih formacija Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, vršili progon civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti sa teritorija Republike Bosne i Hercegovine, a time i općine Prijedor i naselja Tukovi kao sastavnog dijela tog teritorija, i to na način da su 13. juna 1992. godine optuženi Radaković Milorad zvani Srbo i Pejić Goran lišili života pet članova porodice Ećimović.

Na osnovu odredbi ZKP BiH optuženi se oslobađaju obaveza nadoknade troškova krivičnog postupka i sudskog paušala koji u cjelini padaju na teret budžetskih sredstava Suda.

Na osnovu Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, oštećeni se sa eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućuju na parnicu, saopćeno je iz Suda BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,