Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Dodik danas se izjašnjava o krivici u Sudu BiH

Preuzmite sliku

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište u predmetu koji se odnosi na predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Oni bi se trebali izjasniti o krivici po optužnici za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta a u vezi sa ranije osporenim zakonima o državnoj imovini. Dodik je potvrdio da će se odazvati na poziv Suda, ponovno ga nazivajući antiustavnim.

Za Dodika riječ je općem napadu na RS i političkom procesu sa ciljem da mu se zabrani politički rad. Optužnica je uslijedila nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je potom objavio Službeni glasnik.

Sastanak koalicije

Nakon što bude održano ročište u Sudu BiH, Dodik će u Istočnom Sarajevu ugostiti članove kolaicije stranaka na državnom nivou odnosno Trojke i HDZ-a BiH.

Kako je saopćeno iz SNSD-a, sastanak će biti održan u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu s početkom u 15 sati.

Posljednji sastanak održan je u Mostaru kada je domaćin bio HDZ, 25. septembra, ali nije bilo dogovora. Očekuje se da će se razgovarati o zakonima koji nisu dobili potrebnu saglasnost u domovima Parlamenta BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da dolaze bolja vremena za BiH te da sudski postupak neće utjecati na rad koalicije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,