Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milan Tegeltija: Ustavni sud BiH udario na temelje Dejtonskog sporazuma

Preuzmite sliku

Ustavni sud BiH je svojom odlukom izmijenio prirodu i karakter Ustavnog suda i udario na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma izjavio je pravni savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

Ističe da je ovim Ustavni sud suštinski izmijenio karakter ove pravosudne zajedničke institucije, suda koji odražava ustavnu strukturu BiH i koji se formira imenovanjem sudija iz parlamenata oba entiteta i zbog toga u kvorumu za odlučivanje moraju biti sudije iz oba entiteta.

– Ako u kvorumu nema sudija koje je u taj sud imenovala Narodna skupština Republike Srpske, Ustavni sud postaje Ustavni sud Federacije, koji kao takav ne može da donosi odluke koje se odnose na Republku Srpsku. To njegove odluke čini nelegitimnim i neobavezujućim za Republiku Srpsku, jer su to odluke institucije, koja u svom kvorumu za odlučivanje nema Republike Srpske, odnosno nema sudija koje je u taj sud imenovala Narodna skupština. Prema tome njegove odluke postaju odluke Ustavnog suda Federacije i ne mogu se kao takve referirati na Republiku Srpsku – rekao je Tegeltija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje