Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Memorijalni centri u Kigaliju i Srebrenici spremni za veću saradnju

Preuzmite sliku

Organizacija “Aegis Trust”, zadužena za upravljanje Memorijalnim centrom Kigali u Ruandi koji je posvećen istraživanju i sjećanju na genocid nad Tutsima, sutra će, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, realizirati online diskusiju “Od Kigalija do Srebrenice: Kako se sjećamo genocida?”.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić naglašava da su zaposlenici Centra godinama imali priliku da učestvuju na seminarima i programima gdje bi se susretali s kolegama iz Ruande, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

– Međutim, ono gdje smo zaostajali bila je zvanična saradnja dvije institucije i to želimo sada promijeniti. Zanimljivo, to je sve nekako krenulo tako što je Memorijalni centar Srebrenica obilježio 26 godina od Kwibuke, genocida nad Tutsima, a onda je do nas stigao video ‘Aegis Trusta’ sa njihovom porukom saosjećanja za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula. Mislim da smo predugo čekali na ovo, ali nikad nije prekasno za iskorak – kazao je Suljagić.

On je pozvao sve zainteresirane da se uključe u online diskusiju zakazanu za nedjelju, 19. jula u 20 sati.

– Važno je da pokažemo interes za saradnju, ali je još važnije da naši prijatelji u Ruandi razumiju da osjećamo njihovu bol i da želimo saznati više. Lekcije iz genocida u Ruandi i Bosni su često učene nekako razdvojeno. Vrijeme je da te teme povežemo, važno je i zbog očuvanja vrijednosti koje nosi međunarodno krivično pravo i trajna borba slobodnog svijeta protiv nekažnjivosti genocida – zaključio je Suljagić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje