Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mektić: U RS-u se trebaju zapitati hoće li svakome gurati “prst u oko”

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da ima određene informacije u vezi s najavama iz Evropskog parlamenta da će državljani zemalja zapadnog Balkana ubuduće za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

“Vidjet ćemo još kako će to biti. Ima vrlo ozbiljne priče u vezi s tim pitanjem”, rekao je Mektić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da se i neki iz RS-a trebaju zamisliti zašto je to tako.

-I mi trebamo staviti prst na čelo pa se zapitati zašto je to tako, pa i mi u RS-u. Hoćemo li gurati svakome ‘prst u oko’. I kome ćemo sve ‘gurati prst u oko’. I ko nam je dobar i ko nam ne valja – ustvrdio je Mektić.

Po pisanjima medija, iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je cijeli postupak “složen” i da bi “sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine”.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po sigurnost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Komentirajući informacije da su inspektori Službe za poslove sa strancima, na području Ilidže locirali i uz asistenciju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu priveli osobu inicijala F.A. državljanina Republike Srbije, koja predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine jer se dovodi u vezu s organiziranim kriminalom, Mektić je rekao da ima informacije o tom hapšenju i da još ne može govori o drugim detaljima.

-Najvjerovatnije je ta osoba ilegalno prešla granicu – naveo je.

Mektić je danas novinarima stavio na uvid i, kako kaže, ugovor MUP-a RS-a o najmu automobila za potrebe predsjednika RS-a Milorad Dodika, koji je uvezao „kriminalac koji se ne smije vratiti u zemlju porijekla“.

-Na šta oni troše pare. Nevjerovatna je činjenica i podatak da je, 5.januara 2012. godine, sklopljen ugovor o zakupu između Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i firme „Comsar“ Rašida Serdarova, kontraverznog biznismena, o zakupu njegovog „mercedesa“. To je vozilo koje Dodika vozi i za koje Serdarovu mjesečno plaćaju 2.000 maraka plus PDV-e. Evo vam papira, pet godina, 60 mjeseci, 120.000 maraka – ustvrdio je Mektić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,