Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mehmedović pozvao EU na uspostavu registra ratne štete u BiH: Cinično da ga Ukrajina ima, a ne i BiH

Preuzmite sliku

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini da odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na BiH a na osnovu presuda ICTY i drugih činjeničnih elemenata o razaranjima.

“Pozdravljam snažno uspostavljanje ratnog registra za Ukrajinu, ali djeluje cinično da jedna država ima pravo na odštetu a druga koja je također pretrpila agresije – nema”, piše Mehmedović u saopćenju za javnost.

Po njegovim riječima, to se mora hitno ispraviti, u suprotnom se šalje signal i Srbiji i Hrvatskoj da mogu ponovo pokrenuti agresije i potpuno nekažnjeno razarati BiH.

Dalje navodi da posebno zabrinjava da Vijeće Evrope nejednako tretira čin agresije i napad na suverenitet, što je opet posebno zabrinjavajući signal, prema kojem jedni imaju pravo na agresiju, a drugi ne.

“Taj element čini i registar za Ukrajinu potpuno diskutabilnim. U vezi s ovim pokrenuću aktivnosti za potpisivanje Peticije Delegaciji EU BiH”, naveo je Mehmedović.

On se pozvao na to što su evropski lideri u srijedu pozdravili novi “registar štete” za Ukrajinu koji su nazvali “historijskim” i prvim korakom da natjeraju Rusiju da plati za rat koji vodi.

Instrument, koji je kreiralo Vijeće Evrope od 46 zemalja, postavlja evidenciju dokaza uoči mogućeg budućeg kaznenog gonjenja ruskih lidera, postavljajući tako temelje za kompenzaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje