Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U BiH četiri od deset žena iskusilo nasilje

Preuzmite sliku

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini iskusilo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

U Bosni i Hercegovini trenutno ima devet sigurnih kuća, od toga šest u Federaciji BiH, a tri u Republici Srpskoj.

Nasilje u porodici je jedan od najrazvijenih problema, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Broj žrtava nasilja u porodici je u porastu iz godine u godinu.

OSCE je istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini sačinio 2018. godine s ciljem prikupljanja uporedivih podataka o različitim oblicima nasilja koje žene doživljavaju tokom čitavog života.

Analiza se bavila i nasiljem koje žene doživljavaju u konfliktnom i nekonfliktnom okruženju i uticajem koji nasilje ima na žene i na društvo u širem smislu, uključujući i njegove trajne posljedice.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Četiri od deset žena u našoj zemlji izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.

Istraživanje je provedeno u sedam država članica OSCE-a: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji, Ukrajini i na Kosovu.

Više od 15.000 žena ispitano je o različitim oblicima nasilja koje su doživjele tokom čitavog života. U istraživanju u Bosni i Hercegovini je učestvovala 2.321 žena u starosnoj dobi između 18 i 74 godine.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovljen 25. novembra 1981. godine. Taj datum je izabran kako bi se obilježilo ubistvo aktivistkinja za demokratiju i pravdu, odnosno ubistvo sestara Mirabal. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje