Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mantil i drugi detalji otkrli da je intervju sa dr. Sebijom Izetbegović snimljen iz dva dijela

Preuzmite sliku

Intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebijom Izetbegović povučen iz programske šeme BHT-a nekoliko dana ranije ipak je objavljen sinoć.

Državna televizija Bosne i Hercegovine najavila je prošle sedmice intervju sa dr. Izetbegović, ali je intervju naprasno povučen iz programske šeme, što je izazvalo oštre osude u bh. javnosti. Ni uredništvo BHT-a ni KCUS nisu javnosti dali precizne podatke zbog čega je došlo od obustave emitovanja najavljenog intervjua, piše Patria.

Mediji su nezvanično objavili da se dr. Izetbegović nisu svidjeli neki kadrovi u intervjuu, zbog čega je i stopirala njegovo emitiranje.

„Posve je legitimno da sagovornik stopira intervju ako je nezadovoljan nekim njegovim dijelovima, ali je isto tako korektno da se javnost obavijesti o tome“, komenatrisali su stručnjaci za medije.

U intervjuu koji je emitiran u subotu navečer može se primijetiti da dr. Izetbegović ne nosi isti mantil na početku i na kraju intervjua. Naprimjer, na početku intervjua na lijevom džepu mantila dr. Izetbegović nema nikakvog natpisa, dok na kraju intervjua na istom džepu stoji natpis „Prof. dr. Sebija Izetbegović“. Kragna na mantilu s početka i sa kraja intervjua također nije ista, kao i neki drugi detalji u kadru.

„Postoje samo dva objašnjenja, ili je i prvobitni intervju sniman iz dva djela, što je apsolutno moguće i legitimno, ili su mediji u pravu kada su kritikovali da se neki dijelovi intervjua nisu svidjeli dr. Izetbegović, što je naknadno ispravljeno a onda emitirano“, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Dugogodišnji radijski i televizijski novinar Sanel Kajan kaže za agenciju Patria da je snimanje, prekid pa ponovno nastavljanje snimanja razgovora sa sagovornikom dozvoljeno u slučaju da se sagovornik ne osjeća dobro, da mu se zakašljalo (jako) ili je došlo do neke veće tehničke greške. U tom slučaju se snimanje može prekinuti da bi se otklonile poteškoće i razgovor se nastavlja. S kratkom pauzom. Napraviti pauzu od nekoliko dana, Kajan smatra da ipak nije profesionalno.

„Očito je ovaj intervju dosnimavan i u montaži sastavljan. U konkretnom primjeru profesorice Izetbegović, to je urađeno na neprofesionalan način. BHT, kao javni emiter, ovo sebi nije smjela dopustiti“, smatra Kajan. On ne želi ulaziti u sam sadržaj intervjua. Podržava svaki govor o zloupotrebama u javnim ustanovama. Ipak, kaže, očito da su te stvari zasjenili ozbiljni propusti koji se nisu smjeli desiti javnom emiteru, bez da se javnosti ni jednog trenutka nije ponudilo ozbiljno objašnjenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje