Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Malešević: Ministarstvo prosvjete nikome ne umanjuje pravo na jezik

Preuzmite sliku

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je povodom novih zahtjeva za uvođenje takozvanog bosanskog jezika u škole u Srpskoj, da resorno ministarstvo ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik.

Malešević je naveo da u svim školama u Srpskoj učenici i nastavnici mogu da pišu, usmeno se izražavaju i koriste bilo koji od jezika konstitutivnih naroda.

“U Federaciji BiH djeca srpske nacionalnosti nemaju tu mogućnost, osim u Grahovu, ili im se u najboljem slučaju, na kraju školske godine, upiše u knjižice srpski jezik, iako ga nisu koristili”, rekao je Malešević za “Večernje novosti”.

On je istakao da resorno ministarstvo poštuje Ustav i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja.

“U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu sa Ustavom Srpske. Ustavni sud BiH je, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana sedam, stav jedan Ustava Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH”, istakao je Malešević.

On je objasnio da je Vlada Srpske usvojila Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju čija je novina da se putem obrazovnih programa omogući sticanje više stručnih kvalifikacija različitog ili istog nivoa.

Malešević je naglasio da u narednom periodu u Srpskoj treba izraditi kvalifikacijski okvir koji služi za povezivanje kvalifikacija stečenih završetkom određenog nivoa obrazovanja s onima u drugim zemljama.

On je naveo da se izvođenje praktične nastave reguliše ugovorom ukoliko se izvodi van škole, te da škola u skladu s mogućnostima organizuje vaspitno-obrazovni rad za učenike kojima je izrečena zakonska mjera upućivanja u vaspitno-popravni dom.

Malešević je dodao da je Nacrtom zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno i vanredno obrazovanje u srednjim školama.

On je dodao da se primjedba glavnog revizora da kod institucija u nadležnosti resornog ministarstva nisu evidentirani rashodi za lična primanja u najmanjem iznosu od oko 6,4 miliona KM, odnosi na dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti i kulturi po osnovu prevoza, jubilarnih nagrada i drugih pomoći od 2011. do 2016. godine.

“Provjetnim radnicima isplatili smo jubilarne nagrade za period od 2011. do 2014. godine, zaostale naknade iz 2014. za rođenje djeteta i pomoć u slučaju smrti člana uže porodice, a u proceduri je isplata dugovanja za prevoz 2015. Otpremnine se redovno isplaćuju”, poručio je Malešević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje