Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Majke Srebrenice neće odustati od borbe za istinu i pravdu

Preuzmite sliku

Na Trgu slobode u Tuzli organizovan je mirni mimohod majki i žena Srebrenice i Podrinja u povodu 11. u mjesecu kao dana sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

 • Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice” poručuje kako majke i žene Srebrenice i Podrinja nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

  – Teško je, prolaze godine, ali mi ćemo tražiti naše najmilije do posljednje koščice. Vrijeđaju nas, omalovažavaju, negiraju genocid, slave zločince… Poručujemo da ćemo širiti istinu o genocidu u Srebrenici i da nikad nećemo odustati – kaže Nura Begović.

  Iz Švedske je u Tuzlu stigao Nermin Ćatić, sin Hajre Ćatić, koja nas je zauvijek napustila 9. novembra prošle godine, a koja je godinama organizovala mirne mimohode.

  – Mislim da bi mojoj majci bilo drago da zna da sam ovdje, da nas vidi ovdje, da na neki način nastavimo to što je ona pokrenula i započela. Teško mi je da pričam danas, sve me podsjeća na nju. Nastavljamo potragu za posmrtnim ostacima mog brata. Nadam se da ću ja doživjeti da nađem brat, pa da odem materi i kažem ‘Mama, evo, pronašli smo Ninu’ – kaže Nermin Ćatić.

  Današnji mirni mimohod u Tuzli okonačan je učenjem Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje