Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Majka ubijenog 16-godišnjaka u Prijedoru: Nikome ne želim ono što se meni desilo

Preuzmite sliku

Preživjeli Prijedorčani i njihovi prijatelji iz cijele Bosne i Hercegovine danas su u ovom gradu obilježili 31. maj, Dan bijelih traka, simbol stradanja Prijedorčana koji su ubijeni 1992. godine.

Senija Bešić, majka 16-godišnjeg Kemala Bešića, koji je stradao 1992. godine je za Radiosarajevo.ba rekla kako se danas svi u BiH moraju sjetiti ubijenih u Prijedoru, a posebno 102 ubijene djece.

“Najveća mi je želja da se stradaloj djeci u Prijedoru podigne spomenik kako bi se generacije koje dolaze podsjećale na užas koji je zadesio Prijedorćane 1992. godine.”, kazala je Bešić.

Prema njenim riječima, u Prijedoru je moguć suživot.

“Pored svega što sam proživjela u Prijedoru 1992. godine i poslije, ja se iskreno nadam da je moguć suživot u miru na ovim prostorima. Nikome ne bih poželjela na svijetu ono kroz šta smo mi prošli u životu”, kazala je za Radiosarajevo.ba Senija Bašić.

Podsjetimo da su na današnji dan, 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Prijedorčani su se danas, mirnom protestnom šetnjom do Gradskog trga, još jednom sjetili 3.176 ubijenih, među kojima je 102 djece.

Nosili su preživjeli 102 ruže i 102 peškirića, na kojima su izvezena imena i prezimena te godine rođenja 102 ubijene djece. Nosili su i seharu, pa su, čitajući imena ubijene djece, stavljali peškiriće u kutiju, i time onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika ubijenoj djeci poručili da ih ponovo ubijaju 2018. godine.

“Nisu u pitanju samo bošnjačka djeca, ima i hrvatske i srpske djece. Mi ne izostavljamo nikoga. Idemo ka budućnosti, a ne vraćanju unazad u ‘90-e godine što čine gradske vlasti”, poručio je ranije Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Grada Prijedora i jedan od nosioca organizacije Bijelih traka u Prijedoru.

Uz Prijedorčane su stajale i predstavnice brojnih ženskih udruženja iz Višegrada, Bijeljine, Tuzle, Banje Luke, Gradiške… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,