Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Preuzmite sliku

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope Saša Magazinović najavio je da će danas u Strasbourgu, prilikom izjašnjavanja o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope, glasati na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope.

“Ako usvojimo ovo mišljenje stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu. Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava”, napisao je Magazinović na društvenoj mreži X.

Ističe da se u samom mišljenju navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Evrope ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

“Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju”, zaključio je Magazinović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: