Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lukavac: Zlataru oduzet nakit vrijedan 15.000 KM jer nije mogao dokazati porijeklo viška robe

Preuzmite sliku

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53 500 KM.

 • Zlato w
 • Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, postupajući po informaciji MUP TK izvršili su provjeru prometa i porijekla robe u obrtničko-zanatskoj radnji u Lukavcu. Tom prilikom je pronađeno 67 komada nakita koji svojim izgledom asociraju da se radi o plemenitom metalu ,,zlatu“ ukupne težine 216,1 gram, čija je vrijednost procjenjena na 15.000 KM. Vlasnik nije mogao dokazati porijeklo viška robe zatečene u prometu. Roba je privremeno oduzeta, a vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu 3.000 KM.

  Vršeći redovnu kontrolu prometovanja akcizne robe na zelenoj pijaci – tržnica u Brčko Distriktu, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uočili su veću količinu akcizne robe. Na improvizovanim štandovima uočena je veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete kao i paklice orginalnih cigareta raznih tvorničkih marki sa akciznim markicama Republike Makedonije, kao i paklice na kojima nisu uopšte postojale akcizne markice. Prilikom provjere na prodajnom mjestu nisu zatečene lica – vlasnici robe.. Ukupna vrijednost oduzete robe se procjenjuje na 12.000 KM, a protiv NN počinioca bit će podnešen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.

  Ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla na osnovu Radnog naloga izvršili su provjeru indirektnih poreza kod pravnog lica u Gradačcu. Prilikom izvršenih provjera i popisa robe, te uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i skladišnu listu utvrđeno je odstupanje u količini robe. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla bez odgovarajuće dokumentacije i to: patike ,,ADIDAS“ 305 pari i patike ,,NIKE“ 228 pari. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 20.000 KM.

  Prilikom provjera PMV-a, u dva odvojena slučaja na graničnom prijelazu Orašije i u carinskoj ispostavi Tešanj, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra Tuzla otkrili su raznu robu koja nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 5.500 KM.

  Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,