Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lopovi ne miruju: Na području FBiH svaki mjesec bude ukradeno oko 100 vozila (VIDEO)

Preuzmite sliku

Kako stati ukraj automafiji?

U prethodnih sedam dana u Kantonu Sarajevo dvije krađe automobila. Statistika iz godine u godinu je ili ista ili sve gora. Ova grana kriminalne industrije u Federaciji je najrazvijenija u Sarajevskom, dok je najmanje ukradenih automobila u Unsko-sanskom kantonu. Rješavanje ovog problema, nažalost, nije prioritet nadležnim institucijama.

Vlasnici ukradenih automobila najčešće izgube svaku nadu da će im oni ikada ponovo biti vraćeni. Pojedini nam svjedoče da ih automafija kontaktira tražeći određenu svotu novca za povratak automobila. Enes Baralić je u prethodnih 15 godina ostao bez dva automobila, koja mu nisu do danas vraćena. Kaže da je posljedica toga više neaktivnost nego nemogućnost nadležnih institucija da pronađu kriminalce. “U Tuzlanskom kantonu mi je ukradena nova Škoda Octavia, za koju poslije nisam dobio nikakve informacije. Drugi auto, golf 2, ukraden mi je prije tri godine“, priča on.

Ukradeni automobili najčeće završavaju izvan Federacije, a često i u susjednim zemljama. U MUP-u Kantona Sarajevo imaju akcioni plan u saradnji s Tužilaštvom i SIPA-om, no ograđuju se od nadležnosti za ovaj problem. Najviše ukradenih automobila je upravo u Kantonu Sarajevo. Kantonalni MUP ima dobru saradnju s MUP-om RS-a, iako su međuentiteske linije najplodnije tlo za rad organizovanih kriminalnih grupa.

U blizini entitetske linije između Federacije i RS-a u sarajevskom naselju Grabavica mjesto je na kome se, prema svjedočenju mnogih, automobili najviše kradu, a potom prevoze preko naselja Vraca u Istočno Sarajevo, nakon čega im se gubi svaki trag.

Istraga je nešto što je veoma složeno, što podrazumijeva određene procedure. Često se građanima čini da te procedure neposredno odugovlače vrijeme naše intervencije“, kaže Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS-a.

Mnogo je bolja situacija u Republici Srpskoj, imajući u vidu podatak da su u prošloj godini u tom entitetu otuđena 172 vozila, a u Federaciji čak 1.100. “Praktično, svakom takvom djelu možemo posvetiti pažnju s obzirom na broj ljudi, jer imamo dva-tri djela godišnje na jednog zaposlenog policijskog službenika“, pojašnjava Gojko Vasić, direktor policije RS-a.

Građani sve više ulažu u zaštitu svojih automobila. Međutim, u posljednje vrijeme javlja se jedan novim problem, a to je drumsko razbojništvo u kojem vlasnici automobila često budu paralelno dovedeni i u životnu opasnost. Već je zabilježeno mnogo ovakvih slučajeva u Kantonu Sarajevsko. Otuđivanje automobila je jedna od naprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, u kojoj se brzo dolazi do velike sume novca.

Na zakonodavnom nivou je potrebno napraviti neke promjene. Krađe motornih vozila nisu krivično djelo samo po sebi već se podvode pod krivično djelo teške krađe“, kaže Eldan Mujanović, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Prema statistici nadležnih policijskih agencija u FBiH, krađa motornih vozila u prva tri mjeseca ove godine je najzastupljenija u Kantonu Sarajevo – čak 70 posto više u odnosu na ostale kantone. Hercegovačko-neretvanski kanton je na drugom mjestu sa 13,43%, Tuzlanski i Srednjobosanski približno 6%, Zeničko-dobojski više od 3%, a u Unsko-sanskom ova pojava je najmanje zastupljena sa svega 0,37%. Podatak da u Federaciji mjesečno bude otuđeno oko 100 automobila apel je nadležnim institucijama da ulože dodatne napore na smanjenju i rasvjetljavanju slučajeva krađe. (federalna.ba/videoprilog Semira Mustafića)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,