Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lončar: Više od deset hiljada nezaposlenih u FBiH zatražilo novčanu naknadu

Preuzmite sliku

Zamjenik premijera Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je kako su uspjeli u usporavanju širenja zaraze novog tipa koronavirusa na području Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Drljača je na redovnoj konferenciji govorio o aktivnostima Vlade FBiH i pripremama Zakona o radu kao i o socijalnoj sigurnosti.

Ministar je rekao kako je prošlo nešto više od mjesec otkako je na području Federacije BiH zvanično proglašeno stanje nesreće.

Podsjetio je kako je u istom periodu Vlada FBiH pokazala odgovoran pristup provodeći aktivnosti prvenstveno u cilju zaštite građana, ali i očuvanja stabilnosti u ekonomiji, zaštiti na radu, pomoći nezaposlenim i brizi o socijalno ugroženim kategorijama.

Dodao je kako su često blagovremene i oštre reakcije s naglaskom na socijalno distanciranje i izoliranje određenih kategorija bile predmet kritika nezadovoljnih građana.

Ipak, navodi Drljača, o nužnosti poduzimanja mjera i postignutim rezultatima govore pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upućene BiH.

‘Uspjeli smo u usporavanju masovnog širenja koronavirusa na području FBiH, što je i naš prioritetni cilj’, rekao je Drljača koji je apelovao na građane da nastave s primjenom uputa kriznih štabova.

Dodao je kako je Vlada Federacije BiH intenzivno radila na iznalaženju mjera za ublažavanje “neminovnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, a u cilju traženja optimalnog balansa između države, radnika i poslodavca, između onog što je realno i što je moguće”.

‘Pored prijedloga tzv. zakona koronavirusa, koji je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, aktuelno je pitanje funkcionisanje radno-pravnog zakonodavstva za vrijeme trajanja stanja nesreće ili vanrednog stanja’, rekao je Drljača.

Dodao je kako je reforma radnog zakonodavstva koju su proveli značajno unaprijedila poslovni ambijent, uslove za rad, zaštitu radnika i bitno doprinijela smanjenju sivog tržišta.

‘Međutim, u praksi se pokazalo da određene odredbe Zakona o radu, koji se odnose na organizaciju procesa rada te prava i obaveze iz radnih odnosa nije moguće adekvatno primijeniti u vrijeme proglašenja stanja nesreće, zbog čega je bilo neophodno pristupiti izmjenama i dopunama zakona’, rekao je Drljača.

Dodao je kako u stanju nesreće imamo novu situaciju i okolnosti, a samim tim i nove izazove za radnike i poslodavce.

Podsjetio je kako je stav Vlade FBiH od početka bio da udruženja poslodavaca i sindikata radnika trebaju napraviti zajednički dogovor koji bi se kasnije implementirao kroz izmjene i dopune Zakona o radu.

Ipak, podsjeća Drljača, konačan dogovor nije postignut pa tako ni konačan dogovor o tekstu izmjene i dopune zakona još uvijek nije postignut.

Drljača je i odgovarajući na pitanja rekao kako su svi zainteresirani da na što manje bolan način prebrodimo krizu.

‘Tu smo i dijelimo isti interes. Pomoći kategorijama lica koja su ostala bez posla, pomoći privredi, pomoći socijalnim kategorijama – jednostavno to je princip i način funkcionisanja ove Vlade’, zaključio je Drljača.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je rekla kako zavod kontinuirano prati rezultate stanja u evidencijama broja nezaposlenih.

Pojasnila je kako temeljem tih brojki imaju određene projekcije kako se kreće krivulja i šta se može očekivati.

‘Generalno, mogu reći da se zaključno s trećim mjesecom, dakle 31.3. to još uvijek nije odrazilo na stanje na evidencijama ni po pitanju broja ni po pitanju negativnih efekata’, rekla je Lončar.

Dodala je kako su taj negativni pomak očekivali u četvrtom mjesecu i dalje ga vide u petom.

‘Kroz brojke ću pokazati taj trend i kakvo je stanje bilo s 31.3, kada je na evidenciji bilo ukupno 307.197 osoba, što je bilo manje nego na kraju drugog mjeseca. Ali da je s 20.4., pošto na dnevnoj osnovi to pratimo, bilo 319.608. Dakle, u četvrtom mjesecu na evidenciji se pokazalo 12.411 osoba’, rekla je Lončar.

Kazala je kako, ako gledamo podatke od pojave koronavirusa, od 23. marta, kada je počeo rasti broj onih koji su iz radnog odnosa prijavljeni na evidenciju, onda se može reći da je “iz radnog odnosa od 23.3 do 20.4 na evidenciju došlo 15.107 osoba”.

‘Ono što Federalni zavod posebno interesira i prati, to je broj osoba koje traže novčanu naknadu, odnosno koje imaju potrebu za materijalno socijalnom sigurnosti. Od ukupnog broja 15.107 osoba, koje su se od pojave korone do danas prijavile na evidenciju iz radnog odnosa, njih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu’, rekla je Lončar.

Naglasila je kako “nijedna osoba neće biti zakinuta u svom pravu za novčanu naknadu, kao ni u pravu za zdravstveno osiguranje ili dopust staža”.

Dodala je i kako prate potrebe društva zbog čega je u okviru aktivnih politika uvažili zahjteve pojedinih službi, odnosno zdravstvenih i socijalnih ustanova koje su se obratile s potrebom za zapošljavanjem dodatnog kadra.

Pojasnila je kako je Upravni odbor usvojio tu odluku i da se sada sve takve ustanove s prostora Federacije BiH mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način da apliciraju i ostvare pravo na subvenciju u zapošljavanju ove vrste kadra.

Ona je kazala da je od 1.4 do srijede 15.4. svaki dan rastao broj osoba koje iz radnog odnosa dolaze na evidenciju.

‘Međutim, od srijede, taj broj već treći-četvrti dan pada. U srijedu smo postigli taj maksimum koji je bio 1.277 osoba u jednom danu koje su se prijavile, a već sutradan je bilo 1.261, pa 1.173 i jučer 1.075. Mi vjerujemo, to je i logično, da je ovo rezultat napora koji čine ne samo federalna vlada najavom zakona kojim bi pomogla ekonomiji u njihovim problemima nego to čine i kantonalne vlade kao i općinske i gradske’, rekla je Lončar.

Smatra kako je za očekivati da ova pomoć koja se pruža u ovom sektoru imati pozitivan efekat, odnosno da će umanjiti negativan efekat koji se odražava na evidenciji nezaposlenih, posebno kada je u pitanju otpuštanje radnika ili prijava iz radnog odnosa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje