Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljulja li se Vlada Tuzlanskog kantona: Zumra Begić napustila SDA i prešla u SDBiH

Preuzmite sliku

U prostorijama Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine dr. Zumra Begić, zastupnica u Skupštini TK, danas je zvanično postala novi član Socijaldemokrata BiH.

Begić je najavila da napušta Stranku demokratske akcije čiji je član bila od 1993. godine.

“Od danas ću zvanično djelovati kao zastupnica Socijaldemokrata BiH u Skupštini TK. Napuštam Stranku demokratske akcije čija sam članica bila od 1993.godine. Razlog mog napuštanja SDA je nerazumijevanje sa određenim brojem osoba koje su u organima stranke: u GO TZ i u KO, kao i neslaganje sa politikom koju provode.

Stavljanje ličnog interesa pojedinca ili određene grupe, ispred interesa zajednice, odnosno građana ili stranke u cjelini je osnovni razlog našeg političkog razilaženja.

Moja definitivna odluka da napusnim SDA je potaknuta posljednjim unutarstranačkim izborimo, osobito u organizaciji Žena GO TZ, kao i u KO, kada su grubo narušena pravila izbornog postupka, nije poštovan Statut, čime se definitivno gubi demokratija u Stranci.

Tokom razgovora sa rukovodstvom SDBiH, prepoznala sam jak i ambiciozan tim sa zavidnim znanjem i političkim iskustvom. Naše političke ideje su slične, zbog toga očekujem uspješnu saradnju, zasnovanu na uzajamnom razumijevanju i podršci.

Danas želim poslati i poruku onima koji su glasali za mene. Njih nije mali broj, jer sam na zadnjim izborima imala 8500 glasova.

Neću vas iznevjeriti!

Kroz rad u Skupštini Tuzlanskog kantona, ali i svaku drugu političku aktivnost nastavit ću raditi najbolje što znam za dobrobit građana TK.” – poručila je dr. Zumra Begić.

 • Sve ovo ukazuje da su Socijaldemokrate BiH sve bliže izbornom rezultatu sa Lokalnih izbora iz 2020.godine kada smo bili treći politički subjekt u Tuzlanskom kantonu – istakao je danas predsjednik SDBiH Husein Tokić.

  “Svjedoci smo da SDBiH iz dana u dan raste kako kroz pristupanje novih članova, tako i kroz uspješno održavanje izbornih konferencija u našim gradskim i općinskim organizacijama. Očekujemo i radimo na tome da nam pristupe pojedini opštinski vijećnici sa područja TK, kao i novi zastupnici u Skupštini TK, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata. Ljudi dolaze u SDBiH iz čisto drugarskih razloga, bez ličnih interesa jer mi im na tom planu nemamo šta ponuditi. Dolaze da zajedno gradimo tim koji će biti sposoban da mijenja stanje u kantonu i državi na bolje. Sve ovo ukazuje da su Socijaldemokrate BiH sve bliže izbornom rezultatu sa Lokalnih izbora iz 2020.godine kada smo bili treći politički subjekt u Tuzlanskom kantonu.” – istakao je predsjednik SDBiH Husein Tokić

  Naime nezvanično se saznaje da bi se nakon Zumre Begić Socijaldemokratima Bosne i Hercegovine trebao pristupiti i Jakub Suljkanović koji je prethodno napustio Pokret demokratske akcije (PDA) te je kao zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona podržavao skupštinsku većinu koju predvodi SDA.

  Ukoliko se obistine špekulacije da se i Suljkanović pridruži SDBiH bio bi to veliki udarac za SDA koja se svim silama trudi da sačuva vlast u Tuzlanskom kantonu, gdje zajedno vladaju sa DF-om i bivšim zastupnicima SBiH-a.

  Pristupom Suljkanovića Socijaldemokratima Bosne i Hercegovine tako bi se otvorila mogućnost mogućnost smjene Vlade TK koju predvodi SDA.

  Naime, stranke Trojke zajedno sa PDA i SD-om u tom slučaju imale bi potrebnih 18 ruku u Skupštini TK za izglasavanje nepovjeranja trenutnoj Vladi, kao i za imenovanje nove.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,