Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljudi u strahu od korone nose različite maske, evo u čemu su ključne razlike

Preuzmite sliku

Jedno od pitanja koje i dalje izaziva najviše zbunjenosti u javnosti je koja je uloga maski za lice u borbi protiv širenja koronavirusa. 

Treba li nositi masku i koje vrste, može li maska zaustaviti virus, ima li uopšte smisla da obični građanin pokušati nabaviti običnu hiruršku masku u aktualnoj situaciji, koja je razlika između kirurške i maske s filterom? Šta su ipak respiratori u kontekstu zaštitnih maski?  To su neka od pitanja koja se ovih dana postavljaju po društvenim mrežama.

Šta u Štabu civilne zaštite Hrvatske kažu o maskama?

Nošenje maske je postalo i uslov da su uđe u poslovnice Hrvatske pošte.

Konfuziju je izazvala i činjenica da su glavni članovi Štaba civilne zaštite – ministri Vili Beroš i Davor Božinović, direktorica bolnice dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak – neki dan nosili maske na konferenciji za medije, a danas ih ne nose.

Da bi se dao odgovor na pitanje ima li smisla nositi masku, prvo treba razlikovati dvije vrste maski u ovom slučaju.

Pogledajte infografiku

Za početak, pogledajte korisnu infografiku u kojoj su objašnjene glavne razlike između hirurških maski i maski s filterom (respiratora) koju prenosimo sa stranice pandemija.info.

“Cilj je stvoriti vjerodostojan repozitorij korisnih materijala, prvenstveno za medicinsko osoblje. Materijala poput novih naučnih članaka, smjernica i preporuka od renomiranih organizacija te iskustava kolega iz cijeloga svijeta”, navodi se na pandemija.info koju su pokrenuli ljekari dr. Ivor Ković i dr. Marija Vidačić, informatičar Kruno Golubić, kompanije Obrt Elin i Stiv Trade kao i Udruženje STIP – podružnica Rijeka.

 • Obična hirurška maska ne zaustavlja koronavirus

  Obične hirurške maske su najčešće složene od tri sloja materijala, od kojih je jedan plastika, odnosno svojevrsni najlon kroz koji sitne kapljice koje nam izlaze iz usta dok pričamo i sl. i u kojima se nalazi virus, ne mogu proći. Postoje i hirurške maske s jednim slojem materijala, a one još slabije zaustavljaju širenje virusa.

  Troslojna hirurška maska pruža zaštitu od velikih kapljica, prskanja ili mlazova tekućine te štiti donekle okolinu od respiratornih emisija, onoga što izdišemo, osobe koja je nosi. Ali već postoje brojni slučajevi ljekara koji su nosili takve maske i dobili koronavirus od svojih pacijenata, tako da nema sumnje da ova maska u konačnici ne štiti od zaraze. Ona može zakomplikovati virusu put širenja, odnosno usporiti prijenos u najboljem slučaju.

  Razlog tome je što obična maska nije dizajnirana tako da prianja potpuno uz lice i da se čvrstim vezivanjem može postići da maska na svojim rubovima prione uz kožu i tako zarobi viruse u prostoru koji pokriva. Jednostavnije rečeno, koronavirus iz obične maske može izaći sa strane, što se i događa. Ova maska ne pruža pouzdanu razinu zaštite od čestica koje se nalaze u zraku.

  Maska s filterom štiti od koronavirusa

  Maska s filterom koja se u medicinskom žargonu naziva respirator (kao i aparat koji pomaže pri disanju, no riječ je o dvije različite stvari), smanjuje izlaganje česticama, uključujući i aerosol s malim česticama i velikim kapljicama.

  Ova maska ovisno o modelu filtrira od 88 do 99 posto malih čestica u zraku. Ona mnogo bolje prianja uz lice, a ima i čvršće brtvljenje.

  Dakle, masku s filterom itekako ima smisla nositi ako se želite zaštititi od koronavirusa. Samo trebate paziti da je ispravno stavite na lice. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje