Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari širom Federacije BiH najavljuju štrajk

Preuzmite sliku

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH upozorio je federalnu vladu da će, ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, ljekari širom Federacije donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja.

Iz Sindikata ukazuju da je na Vladi FBiH da napravi korak, da to zaustavi i pokaže da brine jednako i o stanovništvu u malim, kao i u velikim kantonima.

Prije četiri mjeseca Vladi FBiH Sindikat je predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, prenose federalni mediji.

“Do danas smo sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali o tome kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i o problemu odlaska doktora iz malih kantona”, istakli su iz Saveza i napomenuli da je od tada prošlo 40 dana i da još nema odgovora od federalne Vlade.

Iz Saveza navode da Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

“Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 časa dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 odsto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo ljekarima da ostanu u malim sredinama?”, upitali su iz ovog sindikata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,