Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Zastava sa ljiljanima je branila državu BiH, a aktuelna zastava je gradi i gradiće

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo reagirao je povodom informacija da se protiv potporučnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Amine Pilavdžije vodi medijski i politički progon od bosanskih Srba.

Povodom toga što je ona u objavi na društvenim mrežama istaknula obilježje Lendo ističe da se radi o legalnom i legitimnom obilježju suverene, nezavisne i međunarodno priznate države, Republike Bosne i Hercegovine.

– Zastava sa ljiljanima je branila državu Bosnu i Hercegovinu a aktuelna zastava je gradi i gradiće je! Posebnu zabrinutost izaziva najava zamjenika ministra odbrane iz reda bosanskih Srba da će provesti disciplinski progon protiv potporučnice Pilavdžije. S tim u vezi, pozivam ministra odbrane Zukana Heleza da preduzme mjere i radnje i spriječi provođenje politički motivisanog pravnog nasilja protiv potporučnice Pilavdžije – naveo je Lendo u saopćenju.

Po njegovim riječima, duboko zabrinjava tendencija da se isticanje legitimnih i legalnih obilježja međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine tretira kao širenje međunacionalne mržnje, “a isticanje obilježja tzv. Vojske RS ili paradržavne tvorevine Herceg Bosne, koje su pred međunarodnim sudovima pravosnažno presuđene za brojne ratne zločine i za genocid, uzima kao društveno prihvatljivo”, naveo je također potpredsjednik Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,