Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Preuzmite sliku

Zajedno s građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa.

Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka – poručio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Podsjeća da je visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, pod uslovom da Parlament Federacije dotad ne usvoji vlastiti amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

– Visoki predstavnik u odluci je naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog amandmana – navodi Lendo.

Podsjeća da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

– Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te pripremi i u proceduru uputi amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije. Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik – saopćila je Služba za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,