Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo o smjenama u odborima KCUS-a: “Liječenje Bošnjaka će sada određivati Čovićevi kadrovi”

Preuzmite sliku

Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka u režiji nametnute Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, komentira danas odluke o razrješenju odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potpredsjednik Federacije Refik Lendo (SDA).

“Nametnuta Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu KCUS-a, postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu HDZ BIH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora UKC Sarajevo. Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj”, tvrdi Lendo.

On cijeni kako su “u nezakonitim rješenjima navedeni organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to ‘privremeni Upravni odbor’ i ‘privremeni Nadzorni odbor'”.

“Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke. Statut KCUS-a i zakoni nalažu da se svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer.

Nametnuta Vlada Federacije je ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZ BIH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake.

Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZ BIH i Dragana Čovića“, zaključio je Lendo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,