Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo o sankcijama: Pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti BiH

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) su prijatelj Bosne i Hercegovine, a sankcije visokim zvaničnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) su pokazatelj da SAD stoji iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hecegovine, rekao je potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (FBiH) Refik Lendo.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvela je sankcije zvaničnicima iz Republike Srpske zbog neustavnih i antidejtonskih akcija. Nadležne vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvele su sankcije Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

Vezano | SAD uvele nove sankcije: Na listi Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović

Prilikom posjete Regionalnoj direkciji agencije Anadolu u Sarajevu, Lendo je istakao da je očekivao da i zemlje Evropske unije takođe poduzmu odgovarajuće mjere.

“Sankcije jesu zakasnile, ali Sjedinjene Američke Države su vjerovatno procijenile da je to vrijeme sad, kada treba i ostatku rukovodstva Republike Srpske uvesti mjere koje su oni zaslužili. Realno, očekivao sam da i zemlje Evropske unije takođe poduzmu odgovarajuće mjere za sve ono što Republika Srpska i njeno rukovodstvo radi protiv dejtonske Bosne i Hercegovine, protiv Ustava, odluka visokog predstavnika”, istakao je Lendo.

Mišljenja je da će se “oni dobro zamisliti, bez obzira što pokušavaju da djeluju kao da im je drago, da se raduju što su ušli u klub Milorada Dodika i ljudi koji su već pod sankcijama”.

“One mjere koje očekuju Republiku Srpsku i njih će pokazati da im se to ne isplati. Sjedinjene Američke Države zaista jesu prijatelji Bosne i Hercegovine, stalo im je da se ovdje bolje živi ali istovremeno da Dejton, kakav god da je, treba da bude uzor ili postavka koju niko neće da narušava. Ovo je pokazatelj da Sjedinjene Američke Države stoje iza suvereniteta i sigurnosti Bosne i Hercegovine”, naglasio je Lendo.

Podsjetio je da “dio Dodikovog društva više ne može da putuje u Sjedinjene Američke Države”.

“Ali da su sankcije uvele i Francuska, Njemačka i zemlje Evropske unije, onda oni ne bi mogli dalje iz Republike Srpske. Sa ovakvim svojim ponašanjem, najvjerovatnije da će oni sebi uvesti taj dio embarga. Međutim, problem je što zbog stvari koje oni rade ispašta srpski narod i na neki način čitava Bosna i Hercegovina”, rekao je Lendo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,