Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lejla Čengić: Za dženazu u Prijedoru nema spremnih posmrtnih ostataka

Preuzmite sliku

U ovom trenutku nema spremnih posmrtnih ostataka za dženazu u Prijedoru koja je trebala biti 20. jula ove godine, izjavila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalaze se posmrtni ostaci preko 400 žrtava. Mali broj ima DNK nalaz i moguće je da porodice dođu, identificiraju i odluče se za ukop. Očekivali smo da će 135 žrtava koje su prošle godine ekshumirane na Korićanskim stijenama biti identificirane do ove dženaze. Međutim, sada je sigurno da neće biti identificirani”,  potvrdila je Čengić.

Kako je kazala, neće biti spremni do dženaze ove godine jer nakon što stignu DNK nalazi, oni moraju uraditi reasocijaciju, odnosno sklapanje posmrtnih ostataka jer je riječ o sekundarnoj masovnoj grobnici.

“I kada dođu svi DNK nalazi, trebat će duži vremenski period da se urade reasocijacije. Među ovih 135 posmrtnih ostataka ima i 86 lobanja pa očekujemo najmanje 86 identiteta. Nadamo se da ćemo ih identificirati do zajedničke dženaze naredne godine”, istakla je Čengić.

Naglasila je da do ovog trenutka nije stigao nijedan DNK nalaz kada su u pitanju ekshumirani posmrtni ostaci sa Korićanskih stijena. Porodice žrtava sa Korićanskih stijena, navela je Čengić, koje godinama tragaju za kostima najmilijih, nisu zadovoljne brzinom kojom se provode identifikacije.

“Porodice su već na izmaku strpljenja pogotovo sada kada znaju da su posmrtni ostaci pronađeni i kada su svjesni da neće biti ukopani na dženazi ove godine. Svakako da porodice nisu zadovoljne brzinom identifikacije”, dodala je Čengić.

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja do sada je ekshumirano oko 118 skeletnih ostataka. Ekshumacija, tokom koje je pronađeno 135 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja, završena je u oktobru prošle godine.

U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,