Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lažne diplome sve prisutnije: Koja zanimanja se najviše “kupuju”?

diploma12
Preuzmite sliku

Policija Republike Srpske je prošle godine otkrila skoro 50 krivičnih djela falsifikovanja diploma, a najviše su krivotvorena svjedočanstva srednje škole.

Većina falsifikovanih diploma evidentirana je na području Bijeljine – 22, uglavnom za vozače. Na području Banjaluke bilo je 13 slučajeva falsifikovanja školske spreme od kojih većina za vozače, a među krivotvorinama se našla i jedna diploma fakulteta i jedna diploma više stručne spreme.

Od osam falsifikovanih diploma na području Istočnog Sarajeva, šest se odnosilo na zanimanje “šumarskih tehničar”, a dvije na zanimanje “saobraćajni tehničar”.

Vlasnici ovih diploma su iskoristili falsifikate da se zaposle, a protiv njih se vodi krivični postupak” – rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Hercegovci su, prema podacima policije u Trebinju, najviše falsifikovali diplome srednje šumarske škole, dok je u Prijedoru otkriven falsifikat diplome za bravara specijalistu.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Republike Srpske, kaže da je javna tajna da se do diploma kod nas dolazi jednim telefonskim pozivom.

Nazovete ustanove u Širokom Brijegu i Gradačcu, kažete da hoćete da budete vozač, uplatite na žiro račun 700 KM i diploma stiže na kućnu adresu”, tvrdi Grbić.

On kaže da se svjedočanstva za vozače najviše falsifikuju zbog velike potraženje za vozačima u inostranstvu.

“Kod nas je teže naći vozača nego kardiologa. Oni masovno odlaze u Nemačku, Austriji, Sloveniju, Italiju, gdje su traženi zato što su vrijedni radnici, a plata se kreće od 1.500 do 2.000 eura”, kaže Grbić.

S druge strane, vozači su kod nas među najslabije plaćenim radnicima i u prosjeku primaju oko 600 KM mjesečno.

Diploma vozača im je odskočna daska da se domognu inostranstva, a tamo ponovo polažu sertifikat kako bi mogli da voze“, kaže Grbić.

U Prosvjetnoj inpekciji kažu da su od početka godine kod pet svjedočanstava srednjih škola utvrdili da postoji osnovana sumnja da su fasifikovana, o čemu su obavijestili MUP Republike Srpske, javlja Blic.

Falsifikatori su se usavršili pa je sve teže razlikovati falsifikat od originala. U Republičkoj prosvjetnoj inspekciji kažu da ne mogu utvrditi da li je neka diploma falsifikovana.

To mogu samo nadležni organi nakon vještačenja“, kaže Goran Aljetić, glavni republički prosvetni inspektor. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,