Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kroz BiH tokom ove godine prošlo više od 70.000 migranata

Preuzmite sliku

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić kazao je danas na Globalnom forumu za izbjeglice u Ženevi da je kroz BiH tokom ove godine prošlo više od 70.000 migranata, te da je pola od tog broja trenutno u BiH.

Istakao je da su vlasti Bosne i Hercegovine izbjeglicama sa priznatim statusom, ali i apatridima omogućile sticanje državljanstva pod olakšanim uslovima, nakon pet godina boravka u zemlji. Dodao je da osobe koje dobiju status izbjeglice u BiH imaju pravo na putnu ispravu, koja im omogućava nesmetan izlazak i povratak u BiH.

Također je napomenuo da su u 2024. godini planirane izmjene Zakona o azilu, koji bi propisao prava i za osobe pod supsidijarnom zaštitom.

– Oblast azila prepoznata je među 14 prioriteta koje naša država mora ispuniti, a preporuka je Evropske komisije da je potrebno osigurati efikasnu koordinaciju upravljanja granicama i na svim nivoima i osigurati funkcinisanje sistema azila – rekao je, između ostalog.

Ministar Hurtić je istaknuo i da je Bosna i Hercegovina otvorila svoja vrata i za djecu i porodice koje su pristigle iz Gaze.

– Pružen im je boravak, hrana i sve ostalo što je potrebno dok ne regulišu svoje dokumente, a većina njih je od ranije u postupku spajanja porodica i dobijanja bh. državljanstva – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,