Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab KS objavio strožije mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom

Preuzmite sliku

Krizni štab Kantona Sarajevo danas je objavio da je stanovništvu tog kantona od 19. marta do 2. aprila 2021. zabranjeno kretanje od 21.00 sat do 05.00 sati, zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba istaknuto je da su od te mjere izuzeti svi uposlenici uključeni u provođenje aktivnosti na rješavanju epidemije, uposlenici kojima se rad odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Uposlenici uključeni u proviđenje aktivnosti na rješavanju epidemije i oni kojima se rad odvija u smjenama moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u navedenom periodu.

Od 20. marta u 5 sati do 3. aprila do 24.00 sata zabranjen je rad i ugostiteljskim objektima koji obavljaju djelatnosti restorana i ostalih objakata za pripremu i služenje hrane i pića, od čega su izuzete javne kuhinje, priprema i dostava hrane i pića na adresu do 21.00 sat.

Također, izuzeti su i hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane za goste koji imaju prijavljen boravak.

Zabranjeno je i okupljanje u grupama s više od 30 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, kao i sva okupljanja u privatnim objektima u grupama s više od 10 osoba što se odnosi na svadbe, rođendane, proslave i slične skupove.

U hotelijerskim objektima zabranjena je muzika uživo, te posjete osobama smještenim u ustanovama za smještaj i zbrinjavanje starijih osoba.

Naloženo je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa na otvorenom i zatvorenom, osim za djecu mlađu od sedam godina, osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, te osobe koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost.

Organizovanje takmičarskih aktivnosti, sportskih organizacija i sportista mora biti isključivo bez prisustva publike, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Naređeno je javnim zdravstvenim ustanovama primamog nivoa zdravstvene zaštite da se izolacija za potvrđene COVID pozitivne osobe i nepotvrđene osobe za koje postoji sumnja na zarazu, odnosno članove istog domaćinstva, odredi u obaveznom trajanju od 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, hotelijerima i pružaocima ostalih uslužnih djelatnosti naređeno je obavezno određivanje COVID redara iz reda uposlenika, koji ce biti zaduženi za nadzor nad provođenjem svih epidemioloških mjera.

Trgovinama na veliko i malo, pružaocima ostalih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijerstva, umjetnosti i zabave (kina, pozorišta, muzeji i slično) naređeno je da na ulazu u objekt postave obavještenje o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajuci da je za svaku osobu potrebno sedam m2 neto, a ne više od 30 osoba. Tržni centri su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju osoba, zbirno po svim subjektima u sklopu centra.

Naređeno je svim pravnim licima i obrtima da prilikom obavljanja svojih djelatnosti vrše svakodnevnu dezinfekciju i pojačanu higijenu svojih poslovnih prostorija, te da dezinfekciju i pojačanu higijenu mogu i samostalno obavljati, uz obavezno vođenje evidencije koja je jasno istaknuta u objektu.

Svim organima uprave, organima jedinica lokalne samouprave i ostalim subjektima koji vrse javna ovlaštenja naređeno je da organizuju svoj rad sa građanirna na način da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, da održavaju rastojanje u zatvorenirn prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene, te da omoguće rad šalter sale i maticne službe u jedinicama lokalne sarnouprave uz osiguranje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Naređeno je svim privrednim subjektima, organima uprave, upravama i upravnim organizacijama, upravama i upravnim organizacijama koje se nalaze u sastavu ministarstava, javnirn ustanovama, javnim fondovima, javnim kornunalnim preduzećima i javnim preduzecima da organizuju rad od kuće, a ukoliko to nije moguće zbog prirode posla, organizovati rad u smjenama kako bi se smanjio broj osoba koja istovremeno borave u organizaciji.

Od toga se izuzimaju pravosudne institucije Općinski sud u Sarajevu, Kantonalni sud u Sarajevu i Kantonalno tužilastvo, kao i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Izuzeti subjekti su ovlašteni samostalno utvrditi organizaciju rada uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Javnim prijevoznicirna naređeno je čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, a između vožnji prozračivanje unutrašnjosti vozila, te da osiguraju prisustvo COVID redara u vozilima.

Također, naređeno je postavljanje fizičke barijere izmedu vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ako to nije moguće prvi red sjedala iza vozača ne smije se koristiti za prijevoz putnika.

Naređeno je upraviteljima zgrada, poslodavcirna i predstavnicima javnih ustanova i javnih preduzeća redovno dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitami čvorovi i slično).

Poslodavcima je naređeno da zabrane dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, smetnje sa disajnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah, kao i da redovno provjetravaju prostore u kojima radnici borave i zadrzavaju se.

Naređeno je povećanje broja testiranja putem Antigen Rapid Covid testovima za radnike u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite i radnike u školama koji poslove realiziraju u prostorijama škole.

Za sva događanja i okupljanja parlamentamih tijela u Kantonu Sarajevo, broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje sedam m2 neto površine, uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, i obavezu da na ulazu u objekt u kojem se okupljanje održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem dozvoljenom broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu. Kontinuitet rada sjednice se prekida svaki puni sat na 10 minuta radi provjetravanja i dezinfekcije prostorije.

Organizatori tih događanja i okupljanja obavezni su osigurati da se prostori u kojima se događanja i okupljanja održavaju redovno provjetravaju, da na događanju i okupljanju ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Zaduženi su komunalni redari da pruže podršku Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u kontroli provođenja donesenih mjera.

Nadalje, naređena je obustava korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u 2021., kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u Kantonu Sarajevo, te njihov hitan povratak sa započetih godišnjih odmora.

Naređen je privremeni radni angažman svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koje se bave liječenjem bolesnika oboljelih od COVID 19, a koji privremeni radni angažman bude iskazan Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo po potrebi javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo koje se bave liječenjem bolesnika oboljelih od COVID 19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje