Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krišto: Nadam se i vjerujem da će sve zemlje članice dati “zeleno svjetlo” za BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila novinarima kako je uvjerena da će odluka Evropskog vijeća 21. marta o otpočinjanju pregovora sa BiH o članstvu u Evropskoj uniji biti pozitivna.

Navela je da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas na Evropskom parlamentu, na zasjedanju u Strazburu, na neki način obrazložila pozitivan stav, odnosno “zeleno svjetlo” za BiH za otvaranje pretpristupnih pregovora.

“Još nas u tom smislu očekuje konačna odluka donošenjem odluke od strane Evropskog vijeća Evropske unije. Nadam se i vjerujem da će sve zemlje članice dati “zeleno svjetlo”, da će se pozitivno očitovati o svemu onome što su institucije BiH, konkretno i Vijeće ministara BiH, napravili u proteklih 13 mjeseci rada,” navela je Krišto.

Dodala je da je jučer, kroz lične razgovore, koji su bili na nedjeljnom nivou, sa predstavnicima institucija Evropske unije, dobila potporu i ohrabrenje “za naš nastavak daljnjeg rada”.

“Rekli su nam ono što su i danas kazali, da su institucije BiH u proteklih 13 mjeseci rada napravili više iskoraka nego proteklih 10 godina,” kazala je Krišto.

Istaknula je da je taj rad rezultat zajedničkih politika, međusobnog uvažavanja, vraćanja povjerenja i donošenja odluka konsenzusom.

“Mislim da to treba biti pravac i put za dalje,” kazala je Krišto.

“Uvjerena sam,” navela je Krišto, “da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna”.

Uskoro opširnije i VIDEO! (FENA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje