Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krajnje je vrijeme da EU politički i finansijski sankcioniše Dodika

Preuzmite sliku

Europarlamentarac Dietmar Koster, izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, u obraćanju u Evropskom parlamentu poručio je da je krajnje vrijeme da Evropska unija (EU) politički i finansijski sankcioniše člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenosi Anadolu Agency (AA).

”U Bosni i Hercegovini srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i njegove prateće snage bojkotuju državne institucije. Oni posebno rade na neustavnom prijenosu ovlasti i institucija na entitet Republika Srpska (RS). To će dovesti do urušavanja države u cjelini”, kazao je Koster te dodao:

”Dodik odbacuje osudu ruskog agresorskog rata od strane državnih institucija BiH. Zalagao se za navodno ´neutralnu poziciju´, što ne znači ništa drugo do pristajanje na Putinov rat. Dodik koristi rat u Ukrajini da dalje promoviše svoju prorusku politiku i prijetnje razbijanjem BiH. On očito sarađuje sa Moskvom, koja ima interes da destabilizira BiH.”

Koster je također kazao da u pregovorima o Izbornom zakonu etnonacionalistička stranka HDZ – Hrvatska demokratska zajednica postavlja zahtjeve zasnovane na navodnom nedostatku takozvanog “legitimnog predstavljanja“.

Dodao je da bi to dovelo do daljeg etničkog učvršćivanja nedemokratskog izbornog zakona.

“Krajnje je vrijeme da Evropska unija politički i finansijski sankcioniše Dodika i njegove snage u cilju odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. U tom smislu, EU mora podržati civilno društvo mnogo više nego što je to činila do sada. Diskusija o mogućem ’brzom’ pristupanju Ukrajine u EU ima širok odjek u regionu Zapadnog Balkana. Potreban nam je barem ubrzani pristup BiH u status kandidata za članstvo u EU. Za BiH i za cijelu Evropu ovo je pitanje zaštite državnog suvereniteta, očuvanja demokratije i vladavine prava, te pitanje sigurnosti i mira”, rekao je Koster.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,