Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krajinović: Narandžasto upozorenje FHMZ-a i dalje aktivno

Preuzmite sliku

Akumulirane količine padavina u protekla 48 sata iznose 109 l/m² na Ivan-sedlu, 73 l/m² u Mostaru, u Livnu 63 l/m² i Bihaću 66 l/m². Najmanje padavina ima na sjeveroistoku Bosne. Na grafikonu su prikazane ostale vrijednosti za padavine. Danas se očekuju obilnije padavine, posebno izražene na jugo Bosne i Hercegovine, objavio je meteorolog FHMZ-a Bakir Krajinović.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje: Obilne padavine. Vjetar južnog smjera. Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: 16.01.2023. 12:00h do 19.01.2023. 12:00h.

Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje: Padavine Hercegovina, zapad, jugozapad i lokalno centralni dijelovi Bosne. Vjetar širom zemlje. Prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80-120 litara po metru kvadratnom. Jug i zapad Hercegovine 100-150 l/m². Na sjeveru i istoku Hercegovine 150-250 l/m². Dijelovi centralne Bosne 70-120 l/m². Udari vjetra južnog smjera 50-75km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija): Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. (N1, Foto: ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje