Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kožul: Razgovor sa svima, osim sa Komšićem

Preuzmite sliku

HDZ BiH, koja je dobila najveću podršku hrvatskog naroda na izborima, o formiranju nove vlasti na nivou BiH razgovaraće sa svim bošnjačkim strankama koje novoj parlamentarnoj većini mogu dati puni legitimitet za formiranje budućeg saziva Savjeta ministara, osim sa DF-om, istakao je visoki funkcioner HDZ-a BiH Predrag Kožul.

Kožul je naveo da zbog ponovljenog izbornog inženjeringa prilikom izbora lidera DF-a Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i njegovih izjava i poruka, ne dolazi u obzir bilo kakav koalicioni dogovor sa DF-om.

Na pitanje da li će HDZ zajedno sa SNSD-om ići u pregovore sa predstavnicima “trojke” koju čine partije Narod i pravda, SDP BiH i Naša stranka, Kožul je za “Glas Srpske” rekao da je još rano o tome govoriti i da su u HDZ-u već počeli sa pravljenjem određenih matematika i kalkulacija.

“Naš stav je da ćemo sa svima razgovarati, osim sa DF-om. Ako SDA može bez njih imati neophodnu bošnjačku većinu, znači određeni broj ruku i stolica u parlamentu BiH, onda možemo i sa njima. Što se tiče HDZ-a, sve karte su otvorene. Prihvatićemo sva logička i razumna rješenja”, rekao je Kožul.

On je poručio da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara ovog puta pripada nekom od hrvatskih zvaničnika i da je to nešto što nije uslov HDZ-a već logika stvari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje