Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kožljak: Diplomatska borba bit će nastavljena, možda i intenzivnije nego do sada

Preuzmite sliku

Diplomatska borba urodila je plodom, izjavio je Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, povodom zakazivanja sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana rezolucija o genocidu u Srebrenici, za 23. maj.

Istakao je kako je tokom sastanka s predsjedavajućim GSUN-a Dannisom Francisom argumentovano zašto do te sjednice treba doći i zašto rezolucija o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici treba usvojiti.

To je bio drugi susret Bećirovića s predsjednikom Generalne skupštine UN-a u posljednjih mjesec, a predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica.

– Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida – kazao je tom prilikom Bećirović.

Osim sa Francisom, Bećirović je u New Yorku održao niz sastanaka s ambasadorima zemalja članica UN-a. Prvi sastanci nisu bili obećavajući, uglavnom zbog propagande Rusije i Srbije, ali Kožljak ističe da je sada situacija potpuno drugačija i da vjeruje kako će rezolucija biti usvojena.

Diplomatska borba će, kako najavljuje, biti nastavljena, možda i intenzivnija nego do sada.

– Poruke predstavnika država su dosta povoljnije i mislim da će rezolucija biti usvojena 23. maja, dan nakon godišnjice prijema BiH kao nezavisne države u članstvo UN-a – kazao je Kožljak.

Predsjedavajući Bećirović danas će se obratiti i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje